dimarts, 30 d’octubre del 2018

EL FRESC DE LA CAPELLA DE LA MARE DE DÉU DE MONTSERRAT DE L’ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANTA MARIA ASSUMPTA DE CUBELLES. EL GARRAF

Retratava l’altar de la capella de la Mare de Déu de Montserrat de l’església parroquial de Santa Maria Assumpta de Cubelles.


Llegia al plafó informatiu ; la decoració és de Joan Montcada Planes (Barcelona, 24 d’agost de 1925 — Barcelona, 18 d’octubre de 2017)


A la pàgina :
http://www.cubelles.cat/pl253/actualitat/noticies/hemeroteca/id5677/mor-pintor-joan-montcada-planes.htm?fbclid=IwAR1eHxUxIXtBaKGUiudHbxWp9MmPjbBMkyKkrx_vL0riGoj4Y7FwB5PrPXE

Joan Montcada Planes va ser l’autor de la pintura mural de l’altar de la Mare de Déu de Montserrat de la parròquia de Santa Maria Assumpta de Cubelles (1960-61)


També va pintar el retaule de l’altar dels Sants Patrons, Abdon i Senén (1952), i una pintura original de la Verge del Roser, quan l’altar del Roser es restaurà després de la victòria del sediciosos feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM de la II República.
Ens agradarà rebre imatges d’aquestes obres a l’email coneixercatalunya@gmail.com , castellardiari@gmail.com

Joan Montcada Planes (Barcelona, 24 d’agost de 1925 — Barcelona, 18 d’octubre de 2017) es va iniciar a l’Escola de Belles Arts de Barcelona i va ser deixeble de Nolasc Valls Martí ( Barcelona, 1888 — Barcelona, 1980 )


Joan Montcada Planes és l’autor dels frescs que es troben a l’església de Betlem de Barcelona, a Tortosa, Vinaròs, Cubelles, Castelló de la Plana, Sant Jaume de Remolins, Olivella, Diputació de Barcelona, Puigcerdà i la facultat de Belles Arts de Barcelona, entre d’altres. El seu vessant artístic el va portar a treballar amb ceràmica i vitralls, alhora que va mostrar interès per la poesia.

Montcada inicià la docència a la Llotja i el 1968 obtingué la càtedra de dibuix a l’Escola de Belles Arts, de la qual fou sotsdirector (1974-77). Fundà el grup Betepocs i fou professor de l’Escola de Pintura Mural de Sant Cugat, on filmà el documental Curs de Primavera 1967 (1967). Guanyà, entre altres, una beca d’investigació de la Fundació March de Madrid (1972-73). Va exposar a llocs diversos com Maó, Sitges, Capellades i Barcelona. A partir de 1960, dissenyà i construí estels tridimensionals, activitat que el dugué a participar en els festivals internacionals d’aquest art des del 1988 (França, Gran Bretanya, Noruega, Tailàndia, Japó, etc.). Sobre aquesta temàtica creà l’audiovisual de doble projecció L’estel: Estructura amb capacitat de vol en col·laboració de la seva filla, Marta Montcada Escaiola ( Barcelona, 1961).

Pensem que cal ‘posa en valor’ el patrimoni històric i artístic que Catalunya conserva – encara - , i en aquest sentit voldríem trobar per arreu, la col·laboració de la ciutadania, tal i com ho hem fet a Blanes.

Esperem les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com