dimecres, 31 d’octubre del 2018

IN MEMORIAN DE LA SOCIETAT RECREATIVA CULTURAL L’ALIANÇA DE CUBELLES. EL GARRAF. CATALUNYA

Retratava una façana que identificava erròniament amb la de L’Aliança de Cubelles, i de la que en demanava informació a l’ajuntament de Cubelles.


Trobava una nota de premsa en la que apareix la façana de l’Aliança

https://www.eixdiari.cat/societat/doc/13085/comunicat-de-laliana-de-cubelles.html

Apareix també a la pàgina 41 de 52 de:
http://www.cubelles.cat/files/doc7576/guia-cubelles-esp.pdfhttp://ptop.gencat.net/rpucportal/AppJava/cercaExpedient.do?reqCode=veureDocument&codintExp=70657&fromPage=loadhttp://aliancacubelles.com/activitats.htmlhttps://blocs.mesvilaweb.cat/elbarrinaire/?p=268558

http://www.cubelles.cat/pl448/coneix-cubelles/historia-cubelles/col-leccio-local/id65/100-anys-de-la-societat-l-alianca-cubelles-1914-2014.htm?fbclid=IwAR0sF7gvbjusZFVFsSaLY_z4Xl5Hw6OSI73CSNZ0hVK5sBw_FzZmE5Zaess

http://www.cubelles.cat/files/doc7576/guia-cubelles-esp.pdfhttp://ptop.gencat.net/rpucportal/AppJava/cercaExpedient.do?reqCode=veureDocument&codintExp=70657&fromPage=loadhttp://aliancacubelles.com/activitats.htmlhttps://blocs.mesvilaweb.cat/elbarrinaire/?p=268558

https://www.onvaig.cat/vols-descobrir-el-temple-de-la-cultura-de-cubelles/post/77

Fundada per l’indiano Pere Escardó Pedro ( Ens agradarà tenir noticia a l’email coneixercatalunya@gmail.com del lloc i data de naixement i traspàs ) l’any 1914.

A la Societat Recreativa i Cultural l'Aliança s’hi desenvoluparen activitats de teatre, caramelles, cinema i futbol.

Al 1918 es va constituir una cooperativa de consum.

En els dies foscos que seguien a la sedició dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM de la II República , l’edifici fou confiscat i se’n va fer càrrec la CNT, tot i que s’hi va continuar fent activitat de cinema.

A partir de 1939, l’Aliança va monopolitzar la vida cultural després de la dissolució del Círcol Cubellenc, identificat amb ERC.

Fins a mitjan anys 60 s’hi feia una activitat considerable: ball en dates festives rellevants, el ball de la festa major (fins 1944), concerts i obres de teatre, i es continuà amb les projeccions de cinema.

A partir de 1976, es formà a l’Aliança un grup opositor a la Central Tèrmica i s’hi feren també mítings polítics i actes informatius de la transició.

Durant els anys 80 i 90 es va establir un conveni amb l’Ajuntament per usar la sala en actes puntuals com el Concurs de Roses, el carnaval, la Festa Major i la representació dels pastorets.

A partir del 2004 l’Aliança entrà en una situació crítica, necessitada d’obres considerables per poder seguir fent activitats.

El 2011 el ple de l’Ajuntament va declarar l’edifici com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL).

El 2010-2011 es van fer la primera fase d’obres al local de l’Aliança. La segona fase, que consistiria en la reforma general de tot l’edifici resta de moment paralitzada per manca de pressupost.

http://www.cubelles.cat/files/doc7576/guia-cubelles-esp.pdf
http://ptop.gencat.net/rpucportal/AppJava/cercaExpedient.do?reqCode=veureDocument&codintExp=70657&fromPage=load
http://aliancacubelles.com/activitats.html
https://blocs.mesvilaweb.cat/elbarrinaire/?p=268558

A darreries de l’any 2017 constaven 14.715 habitants a Cubelles. El creixement quantitatiu està fora de dubte, tant com la pèrdua qualitativa, entre altres en l’àmbit del patrimoni històric, artístic i/o cultural, del tema ‘ambiental’ amb els nombrosos nuclis ‘residencials’ millor no fer-ne esment

Esperem noticies a l’email coneixercatalunya@gmail.com de l’autor de l’edifici de l’Aliança, i d’aquest edifici ‘anònim’ ; en ambdós casos en cal saber el nom, cognoms, lloc i data de naixement i traspàs,.., com també de l’actual responsable de la reforma