dimecres, 3 d’octubre de 2018

PATRIMONI IMMOBLE HISTÒRIC D’AGUILAR DE SEGARRA. EL BAGES. CATALUNYA. LA DESSACRALITZADA CAPELLA DE SANTA ANNA DE LA MASIA DE L’OLLER.

Llegia a l’enciclopèdia de Catalunya , capelles sense culte al terme d’Aguilar de Segarra ; la de Santa Anna, del mas l’Oller, i la de Sant Antoni de la Vila, de la que ens agradarà rebre’n imatges i/o dades a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No disposa – encara- d’un Catàleg de Masies, Aguilar de Segarra.

http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=16152
capella dedicada a Santa Anna, contigua al mas, de planta rectangular sense absis, la qual actualment es troba en un estat deplorable i és utilitzada com a graner.
Quan al nom de la casa, Oller, entenen que no es dona aquí – com succeeix a la masia homònima de Castellterçol, a la comarca del Moianes – la coincidència orogràfica, això ens permet suposar que en aquest cas, foren els propietaris qui donaren el nom a la casa i no al inrevés.
Li demanarem al Josep Maria Viñolas Esteva, si té dades d’aquestes capelles, com també ho farem al Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavín)

https://coneixercatalunya.blogspot.com/2009/08/santa-maria-de-grauet-i-sant-valenti.html

https://coneixercatalunya.blogspot.com/2018/09/teniu-mes-dades-de-santa-margarida-de.html

https://coneixercatalunya.blogspot.com/2010/12/castellar-i-sant-miquel-als-limits-del.html

https://coneixercatalunya.blogspot.com/2016/06/in-memoriam-del-fossar-vell-daguilar-de.html

https://totsonpuntsdevista.blogspot.com/2016/09/cementiri-de-castellar-aguilar-de.html

https://latribunadelbergueda.blogspot.com/2013/06/sant-miquel-daguilar-bages.html

https://latribunadelbergueda.blogspot.com/2013/06/sant-andreu-daguilar-bages-catalunya.html

Toponímia. Aguilar ; etimològicament d'una forma llatina Aquilāre, derivat de aquĭla ‘aguila’ i aplicada principalment a penyals i muntanyes

Aguilar de Segarra, a dia d’avui, té molt descuidat el seu patrimoni històric; no tenien un plànol del terme, els monuments no estan senyalitzats,...

Aguilar de Segarra tenia 689 habitants al cens de 1857, en aquella data els efectes de la pèrdua de les colònies americanes començaven a fer- se evidents, així consten ja 521 al cens de 1877, i 491 al de 1887, hi haurà un miratge de recuperació a les primeres dècades del segle XX – coincidint amb el període de la Mancomunitat de Catalunya- , per iniciar la davallada desprès del triomf dels sediciós feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGITIM de la II República, al cens de 1992, s’assolirà la dada més baixa, 194 veïns, i l’any 2017 es tancava amb 263 ànimes.

No disposa Aguilar de Segarra, que s’hauria de redenominar, Aguilar del Bages, d’un Cataleg de Patrimoni en línia, i sembla, sembla que s’està treballant en el catàleg de masies.

Gràcies al padró de vehicles, l’argument econòmic que acostuma a esgrimir-se arreu com a ‘causa justificativa’ de la inacció en matèria de patrimoni, no es pot esgrimir aquí.

Cap comentari: