diumenge, 28 de juliol de 2019

CAN CAMP. BIGUES I RIELLS. VALLÈS ORIENTAL. CATALUNYA

El Crisant Palau‎, pública un dibuix de Can Camp d'autoria desconeguda.


Narcís Ricart i Baguer, del que ens agradarà tenir notícia del lloc i data de naixement i traspàs, la retratava entre 1914 i 1936

http://mdc.csuc.cat/cdm/singleitem/collection/afcecemc/id/2063/rec/7

El Mapa de Patrimon
i explica que segons els propietaris, se'n tenien notícies ja al segle XII. Era una finca dedicada a la vinya i a l'olivera, i tenia un molí fariner, el Molí de Can Camp.

La família dels actuals propietaris la va adquirir a principis del segle XX.

Entre les reformes que s'hi van realitzar, hi ha l'ampliació del barri que protegia la masia, amb el canvi de lloc del portal d'accés, que ara està al costat del cos de les premses. Antigament el portal estava davant de la façana principal, i el safareig donava alhora a dins i a fora, per poder abeurar els animals des del camí.

Masia de grans dimensions, amb construccions de diverses èpoques. Sembla que l'edifici més antic és fruit de les reformes del segle XVI, tot i que la data en la façana és 1861. Actualment és un edifici de tres cossos perpendiculars a façana, de planta baixa, pis i golfes, i coberta de teula àrab a dos vessants, amb el carener perpendicular a la façana.

El portal està cobert amb un arc de mig punt adovellat i dues finestres de la planta pis tenen decoracions amb motius del gòtic tardà. Adossada a la façana sud hi ha una galeria porticada amb envidreïment emplomat a la planta baixa, segurament del segle XIX. Adossat a la dreta de la façana principal, hi ha un cos allargat de planta baixa i pis, també amb arcades. Els arcs de planta baixa estan realitzats amb dovelles de pedra tosca. Aquest cos és probablement anterior, tot i que s'hi observen dues fases de construcció és conserva dins del recinte un cos destinat a la premsa de vi i d'oli, amb la maquinària original. Hi ha també una bassa en els camps situats a sobre, al marge dret del Tenes, que rebia aigua per un rec que passa per sota Can Rector, i que es feia servir per regar els camps.

Té o tenia capella pròpia, advocada a la Mare de Déu de les Neus - de la que ens agradarà rebre'n imatges a l'email coneixercatalunya@gmail.com , adscrita a Sant Vicenç de Riells. En demanarem imatges al Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavín)


Rebia del Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavín), amb catalana puntualitat - ensenyàvem aquesta virtut als anglesos que feien costat a Catalunya en la lluita contra el Borbó, i que ens traïen a canvi d'un penyal ple de mones - una fotografia de la Capella de la Marededéu de les Neus, de Can Camp o Can Fanés, Riells del Fai (Bigues i Riells) ,Vallès Oriental, fotografiada el 6-III-1989