dissabte, 13 de juliol del 2019

IN MEMORIAM. SANTUARI DE LA MARE DE DEU DE NÚRIA. EL RIPOLLÈS

Trobava un parell de fotografies amb les que composava parcialment una imatge del Santuari de la Mare de Deu de Nuria a l’any 1924.


Llegia que no va ser fins a mitjan segle XIX quan Núria va començar a canviar la fesomia en edificar-se les primeres cases per allotjar els visitants.

El 1883 es va col·locar la primera pedra de l’actual església.

A principis del segle xx els bisbes d’Urgell, Juan Bautista Benlloch y Vivó (Valencia, 29 de desembre de 1864 - Madrid, 14 de febrer de 1926), Justí Guitart i Vilardebò (Barcelona, 16 de desembre del 1875 — 30 de gener del 1940) van emprendre mesures encaminades a modernitzar les dependències del santuari d’acord amb el projecte de l’arquitecte Josep Danés Torras (Olot, 1891 – Barcelona, 1955), que va concebre la fisonomia amb forma de lletra U que té actualment Núria.


El Cremallera de Núria fou inaugurat l'any 1931, i és un dels dos únics ferrocarrils amb cremallera de la Península, juntament amb el de Montserrat.

El cremallera uneix la població de Ribes de Freser, on té enllaç amb els trens de la xarxa de via ampla, amb Queralbs i la Vall de Núria, on s'hi poden practicar diverses activitats de lleure i a l'hivern a més l'esquí, ja que l'estació es troba a 1.964 metres d'altitud.

El tren és don des de 1931 l'únic mitjà de transport mecànic terrestre per arribar a la Vall, a través dels seus 12,5 km de línia que passen per paisatges de gran bellesa. Des de novembre de 2008 la línia disposa del túnel del Roc del Dui, de 1,3 km de longitud, per evitar un tram geològicament inestable entre Queralbs i Núria.


https://algunsgoigs.blogspot.com/2011/06/uns-altres-goigs-la-mare-de-deu-de.html

Quan es feia la fotografia certament es podia del Santuari, i de la imatge de Verge de la vall de Núria, allò de ‘voltada de soledats’.