divendres, 5 de juliol del 2019

ESGLÉSIA DE SANT PERE D'ARANSÍS. GAVET DE LA CONCA. EL PALLARS JUSSÀ. LLEIDA. CATALUNYA

El Josep Vives‎ Domingo publica un parell de fotografia de l'església de Sant Pere d'Aransís, que es troba aïllada a l'extrem sud del poble.



Patrimoni Gencat ens diu que l'edifici és d'una nau amb absis semicircular i dues capelles a cada costat de la nau, afegides posteriorment. Està coberta amb volta de canó. A l'exterior, l'única part original és la façana sud, on hi ha un fris continu d'arcuacions llombardes sota el ràfec, fetes de petits blocs, amb unes petites mènsules treballades que recorden les de la propera església de Santa Maria de Llimiana. Aquesta part pertany al corrent arquitectònic del romànic llombard.

Posteriorment s'obrí una porta a ponent i, sobre aquesta façana, es transformà l'espadanya en un campanar rectangular que ocupa tot el llarg del frontispici.

A l'interior hi ha dues piques baptismals de pedra, una de les quals té decoració en relleu de creus i grups de quatre estrelles de cinc puntes.
Consta en la relació d'esglésies parroquials de l'ardiaconat de Tremp, visitades l'any 1314 pels delegats de l'arquebisbe de Tarragona.
En la visita pastoral de 1758, el visitador féu constar el bon estat de l'edifici i la situació de la sagristia, molt petita, darrere l'altar major. S'hi venera actualment una imatge de Sant Pere, d'art popular, amb tiara i bàcul d'orfebreria, al que se li atribueixen accions miraculoses.

Depèn de l'església parroquial de Talarn.

D’Aransis ens n’explicava força coses el mestre Enric Sànchez-Cid
http://coneixercatalunya.blogspot.com/2012/07/aransis-al-terme-de-gavet-de-la-conca.html