dimarts, 17 de novembre del 2020

SANT TOMÀS APÒSTOL I SANTA MARGARIDA. LES ESGLÉSIES DE CALBINYÀ. VALL DE VALIRA. L’URGELL SOBIRÀ. LA VEGUERIA " IN PECTORE " DELS PIRINEUS

 

El Jordi Vila Juncá, sherpa emèrit dels Pirineus,  que exerceix de notari gràfic, narrador visual,  en diu Facebook, de les terres de l’Urgell sobirà i les comarques confrontades,  i l’Antonio Mora Vergés establien una joint venture, el Jordi Vila Juncá aporta les imatges, i , l’Antonio Mora Vergés fa la recerca d’informació, i confegeix la publicació que es penjarà en un blog, i al ensems us esperonem a compartir-la  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació,  en matèria de divulgació del Patrimoni històric, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?


En aquesta ocasió  publica una fotografia de Calbinyà, poble situat a  1.013 metres altitud  , al  terme de les Valls de Valira , a la comarca de l’Urgell sobirà Alt Urgell).



El lloc de Calbinyà, esmentat el 839 i el 972, fou de la senyoria de la ciutat de la Seu d’Urgell.


En primer terme, apareix la peculiar església parroquial advocada a Sant Tomàs Apòstol, de la que ens diu Patrimoni Gencat ; edifici religiós d'estructura singular. Consta de dues plantes, la inferior acull l'església de planta quadrada i coberta amb volta de canó. La superior està dedicada a vivenda. Té campana de torre de planta quadrada. En una visita pastoral l’any 1758 s'esmenta que  anteriorment, Santa Margarida havia estat l'església parroquial del terme.



La retratava  A.Moras. l’Antonio Moras Navarro, q.e.p.d l’any  1986. Vista de la façana de l'església.




Ens agradarà rebre a l’email coneixercatalunya@gmail.com  , castellardiari@gmail.com una fotografia del interior de l’església de Sant Tomàs Apòstol de Calbinyà.


L’enciclopèdia catalana explica que de Calbinyà en surten tres camins antics, el de la Seu d’Urgell, el d’Anserall, que s’uneix amb la carretera d’Andorra i el que duu a l’antic llogaret de Sant Andreu de Calbinyà, situat més a llevant.


 Vora Calbinyà, pel camí que hi mena des de la Seu, hi ha les ruïnes de l’església romànica de Santa Margarida, amb el campanar de torre escapçat.




Fotografia. Mn. Josep Maria Viñolas Esteva


Patrimoni Gencat ens diu de l'església de Santa Margarida de Calbinyà; edifici religiós en ruïnes.  Encara en resta part del campanar de torre de planta quadrada, escapçat, sense teulada, i alguns panys de murs. El campanar presenta una porta, mig colgada, que comunicava amb l'interior de l'església.


També hi ha una finestra a doble esqueixada i a la façana meridional hi ha les obertures corresponents a segon pis. Els carreus són petits i rejuntats amb morter de calç.


A dia 11.11.2020 les dades de la Covid.19 a Catalunya  ens diuen que segons les dades de les funeràries facilitades per Salut, 14.745 persones han mort des de l’inici de la pandèmia.


La setmana passada es van superar les 400 defuncions, xifra que no es registrava des de principis de maig.


Cuideu-vos molt, les accions contra Catalunya, contra els seus nadius , la seva llengua, ...,  no reben dissortadament al REINO DE ESPAÑA cap retret penal.  


El tema del  desplegament de l’organització territorial de Catalunya, és quasi còmic, tenim una  Llei de vegueries de Catalunya (STC 31/2010), modificada el 2017 per incloure la vegueria del Penedès, i tenim alhora uns Partits Polítics QUE NO FAN RES PER A IMPLEMENTARLA,  això bàsicament beneficia a les Diputacions Provincials, i perjudica als que malgrat tot, voldrien viure, lluny de les conurbacions urbanes

https://www.parlament.cat/document/cataleg/48036.pdf


Cal reclamar que es faci efectiva aquesta distribució territorial. 


Us esperonem a compartir aquesta entrada  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació,   recordeu SEMPRE  que  en matèria de divulgació del Patrimoni històric, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?.