dimecres, 18 de novembre del 2020

IN MEMORIAM. CAPELLA DE SANT PANCRAÇ DE CAN TERRADES DEL MOLÍ. DOSRIUS. MARESME

 

El Joan Dalmau Juscafresa em feia arribar un enllaç del Mapa de Patrimonis de Dosrius, en el que es fa referencia a l’existència d’aquest edifici religiós, de que diu no  haver  cap referència documental, per afegir que la capella no fou mai consagrada.

La construcció fou condicionada i repintada pels voltants de l'any 2014-2015.

 Està inclosa dins de les propietats de la masia de can Terrades del Molí.

La descriu com  un edifici d'una sola nau amb l'absis semicircular. Tant la nau com el presbiteri estan coberts per dos sostres de maó pla, damunt d'una solera de bigues i llates de fusta.





La façana principal presenta un portal d'accés d'arc de mig punt i un òcul superior amb una creu grega de ferro. Una escala de pedra de vuit graons dóna accés al portal. A les façanes laterals hi ha petites finestres rectangulars i dos forats de ventilació rectangulars decorats amb motius vegetals. Totes les façanes estan rematades amb una gran motllura. Destaca també una espadanya sense campana, amb coberta de dues vessants. La construcció presenta els paraments arrebossats i emblanquinats.

 A l'exterior, aquestes cobertes són de teula àrab i de dues vessants.

https://www.sapiens.cat/preguntes-i-respostes/per-que-a-sant-pancrac-se-li-demana-salut-i-feina_13139_102.html

https://www.vilaweb.cat/noticia/4271444/20150502/sant-pancrac-salut-feina-nostre-brac.html

Can Terrades del Molí és ara un  restaurant  que funciona des de principis dels anys setanta del segle XX.

Recordem  que una de les diverses formes d'invocació al sant a casa nostra, deia;  "salut i feina, i menjar per l'eina",  està clar que la Covid.19,  les ataca i destrueix  totes i cadascuna, oí?

El nostre condol a les famílies de les víctimes de  la Covid.19 a Catalunya, les darreres dades , confirmen  14.886 defuncions segons les funeràries, es desglossen així: 9.143 s’han produït en hospitals i centres sociosanitaris (61 %); 4.273, en una residència de gent gran (29 %); 897, en domicilis (6 %), i 573 casos no classificables per manca d’informació (4 %).

Cuideu-vos MOLTrecordeu que les accions contra Catalunya i els que aquíresidim no mereixen fins ara cap retret penal. Tampoc les que pretenen esborrarla nostra llengua i la nostra cultura.

Maleïts !