dimecres, 25 de novembre del 2020

SANTA CECÍLIA I SANT VICENÇ. LES ESGLÉSIES D’ESTAMARIU. L’URGELL SOBIRÀ. LLEIDA

 


El Jordi Vila Juncà publica una fotografia de la façana de l’església parroquial d’Estamariu , a la comarca de l’Urgell sobirà, advocada a Santa Cecília i Sant Vicenç; en els documents de la visita parroquial del 1758, es diu que a la parròquia vella de Sant Vicenç només hi ha el culte per la festivitat de de Tot Sants, i que el culte durant la resta de l'any  s’havia traslladat a l'església del Roser, actual església parroquial de santa Cecília.

Així doncs, l’actual església parroquial, del segle XVII , va ser dedicada en un principi a la Mare de Déu del Roser i més tard , no trobàvem la data exacta a Santa Cecília, .

 Fins al mes de novembre de l’any 1997 però, tenia a l’altar major la imatge de sant Vicenç, a un costat, a la paret de l’esquerre, la de Santa Cecília i, a la de la dreta, una imatge del Sagrat Cor.

Des de finals de 1997, comparteixen tots tres la paret central de l’altar, després d’una remodelació de l’església.

Sant Vicenç i Santa Cecília comparteixen, també, el patronatge del municipi.


Fotografia. Jordi Contijoch Boada 

A més d’aquests sants de l’altar major, hi ha una Marededéu del Roser (lateral esquerre), una Marededéu dels Dolors (capella lateral de la dreta) i un Santcrist.

Patrimoni Genat en fa aquesta descripcio;  església adossada al caseriu del poble d'Estamariu pel seu flanc ponentí, d'una sola nau rematada a nord amb una capçalera plana coberta amb volta de closca de quart d'esfera, amb motllures que li donen un aspecte de petxina. El presbiteri es troba a un nivell superior de la nau, i s'hi accedeix a través d'escales que ocupen tot el seu front. La nau, coberta per una volta de canó amb llunetes, presenta una capella al costat esquerre, oberta a la nau en arc rebaixat, i un cor en alt als peus, amb la barana de fusta tornejada. L'església també presenta una finestra d'esqueixada simple al mur de llevant.

 A la part posterior del presbiteri s'adossa la sagristia, que no presenta cap solució de continuïtat perceptible a l'exterior.

Externament, l'església, que presenta una línia molt simple només alterada per la torre del campanar, presenta una coberta de teula de doble vessant. L'accés principal al temple es troba a la façana meridional, amb una porta adovellada en arc de mig punt, flanquejada per dues finestres quadrangulars -la de l'esquerra tapiada-, i un ull de bou circular en alt, amb dovelles de tosca. El remat de la façana meridional és horitzontal, amb una coronació en un breu fris motllurat.

 A l'angle sud-est del temple hi ha adossat un esvelt campanar de torre, de secció quadrangular, construït en un moment posterior i, almenys, en dues fases. És coronat per una coberta de doble vessant amb dos frontons de perfil esglaonat a les façanes nord i sud. En aquestes mateixes façanes hi ha dues finestres en arc de ferradura, i a les façanes est i oest de mig punt. . La torre campanar  està inclosa dins la nau fent paret comuna amb el frontis. Té dues campanes i la maquinària d’un antic rellotge manual. Un rellotge automàtic i elèctric es va instal·lar l’any 1994. La festa de Santa Cecília se celebra el 22 de novembre i la de Sant Vicenç el 22 de gener

En el terme d’Estamariu, dalt de la muntanya, hi ha les restes d'una antiga ermita advocada  a Santa Cecília (documentada pels avis de la població), sols en resten les bases de les parets.

S’explica que era un lloc de romiatge,  i el dia de la Santa, s'hi celebrava una missa i s'acabava la festa compartint un tall de coca i una presa de xocolata. Ens agradarà rebre’n una imatge a l’email coneixercatalunya@gmail.com , castellardiari@gmail.com

Quan al topònim el diccionari català valència balear defensa que Estamariu, ve del llatí ĭpsu tamarīce, ‘el tamariu (nom de planta)’. 



Que la Mare de Déu del Roser,  Santa Cecilia i Sant Vicenç intercedeixin davant l’Altíssim perquè s’aturin les morts de persones grans, malalts crònics, minusvàlids i persones amb pocs recursos econòmics.

Cuideu-vos molt, ja sabeu que els atacs contra Catalunya i els catalans, o contra la seva llengua i la selva culturaencara els surten de franc als seus autors.