divendres, 13 de novembre del 2020

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE LA VALLDAN ADVOCADA ALS SANTS JUST I PASTOR. BISBAT D’URGELL. EL SOLSONÈS. LLEIDA.

 

El Jordi Vilá Juncá publica una fotografia de l’església advocada  als sants Just i Pastor de la que ens diu Patrimoni Gencat;  església, situada dins l'antic terme del castell d'An o de Valldan, va tenir des d'un principi funcions parroquials. 



Pertangué a la canònica de Santa Maria de la Seu d'Urgell com a propietat particular. Les primeres notícies de l'església es troben en la relació de parròquies del final del segle X o de principi de l'XI, continguda a l'apòcrifa acta de consagració de la Seu d'Urgell, on es fa constar la parròquia de Valldan ("Valle Hando").

La següent notícia correspon a la venda que l'any 1029 feren Borrell, fill d'Ellemar, i la seva muller Aimó al bisbe d'Urgell del seu alou situat al terme de Sant Just, a la Valldan.

En la creació del bisbat de Solsona, després d'una llarga disputa amb el bisbe d'Urgell, aquesta parròquia quedaria dins el límits del bisbat d'Urgell, en el qual encara roman en l'actualitat.

Els fidels d’aquesta església, com succeeix en altres indret on no coincideixin el límits civils i religiosos, paguen impostos i reben o haurien de rebre serveis de la comarca del Solsonès, o sia de “vius” son del Solsonès, i quan es produeix el seu traspàs a la casa del Pare Celestial, tota la paperassa religiosa es fa al Bibat d’Urgell. Aquesta dicotomia de “vius” i de “morts” atesa la progressiva laïcització té avui poca importància, en temps passats, no gaire llunyans però, implicava haver de fer tràmits en dos comarques.

Hi ha una segona església advocada a Sant Just, la  vella”, situada  al sud-oest del terme municipal, a la carena de la Serra de Sant Just que tanca la petita coma de la Valldan per migjorn. Pel seu costat hi passa el camí de Cambrils a Oliana que aquí coincideix amb el traçat del GR-1


https://www.catalunyamedieval.es/esglesia-de-sant-just-doden-oden-solsones/

Catalunya publica 14.378 defuncions com a conseqüència de la Covid.19,  la desatenció mèdica estimem que n’ha provocat almenys les mateixes – no hi ha dades de les persones incloses en “llistes d’espera” que han traspassat -. El REINO DE ESPAÑA, continua amagant víctimes, malgrat que fins els Registres Civils els contradiuen.

Cuideu-vos molt, ja sabeu que qualsevol cosa que es faci contra Catalunyai/o els catalans, NO ES CONSIDERA DELICTE.