divendres, 19 de gener del 2024

CAN PLANS. EL FIGARÓ. FIGARÓ-MONTAMANY. EL VALLÉS ORIENTAL

 

l’Antonio Gallardo i Garriga (Barcelona, 18/04/1889 – 16/06/1942) retratava Vista general de Can Plans, cap a l’any  1927, al terme del Figaró, ara Figaró- Montmany

 

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/1799/rec/8

La Maria Garcia Batalla, publica una fotografia dècada dels anys 20 del segle XX  ;  difunt de Can Plans preparar per a transportar-lo,  no hi havia camins de carro per aquells verals i el taüt l'havien de portar lligat a un pal, l’anaven a enterrar a Sant Cristòfol/Menna  de Monteugues, prop del Figaró.

 


https://www.facebook.com/photo/?fbid=2645355025622704&set=gm.3575283106023641&idorvanity=1499955933556379

https://coneixercatalunya.blogspot.com/2014/08/sant-cristofolcristoformenna-de.html

El Mapa de Patrimoni ens diu; les referències històriques de Can Plans s'han de posar en relació al seu emplaçament, aquest ben recollit per la toponímia.

Situat a l'antiga parròquia de Sant Cristòfol de Monteugues i ja apareix documentat al 1306.

La seva presència en les diverses fonts documentals posa en evidència la importància d'aquet gran mas. Aquest apareix successivament en els fogatges de 1497 i els del segle XVI, passant nombroses vicissituds al llarg de les guerres remences; segurament aquest mas fou construït o parcialment refet cap el segle XVIII, període de gran auge demogràfic i constructiu, però se'n desconeix cap més notícia sobre el moment de la seva construcció. Els posteriors conflictes bèl·lics, com la guerra del francès i les diverses guerres carlines , castigarien les economies familiars d'aquestes grans explotacions agrícoles. Actualment el mas és una masoveria, amb presència d'aviram i un petit hort, i l'edifici es troba en procés de rehabilitació.

https://patrimonicultural.diba.cat/element/can-plans-0

 https://universpatxot.diba.cat/sites/universpatxot.diba.cat/files/historia_dun_gran_projecte_montserrat_sola.pdf

El projecte del Fons Estudi de la Masia Catalana va ser ideat i finançat per l'industrial i mecenes Rafael Patxot i Jubert (1872-1964), que encarregà el seu desenvolupament al Centre Excursionista de Catalunya sota la direcció de l'arquitecte Josep Danés i Torras (1895-1955).

El seu objectiu era aprofundir en el coneixement de la masia catalana, tot decidint fixar imatges del masos i el seu entorn en un ventall impressionant de fotografies, amb la finalitat de publicar una gran obra, en la qual la masia fos estudiada sota diversos aspectes: arquitectura, mobiliari, indumentària i comportament humà i social.  Sens dubte hagués estat un treball excepcional, en el que es recollirien els testimonis gràfics d’un món rural, que desapareixeria irremissiblement.

Aquesta tasca iniciada l'any 1923 quedà interrompuda l'any 1936, en marxar Patxot a l'exili, passada la contesa bèl·lica, la dictadura posaria tots els entrebancs possibles, àdhuc l’alteració de les fons documentals,  per evitar que la continuïtat del projecte.    El franquisme, salvant les distàncies, seria tant o més demolidor per la cultura, catalana i no catalana,  que l’acció del sionisme sobre Palestina.

L’esforç potser va ser gegantí, no ho dubto, la planificació del treball però, va ser – ho diré de forma políticament correcta – un desastre.

 Tenim els mitjans tècnics i humans per dur a terme el propòsit del Fons Estudi de la Masia Catalana, només cal que ens ho proposem, oi?.  Feu fotografies de masies, les identifiqueu, nom, lloc  i data i ho envieu a mdc@csuc.cat i a castellardiari@gmail.com , nosaltres ho publicarem  fent esment de  l’autor de les fotografies.

Arriben noticies terribles de Gaza i Cisjordània: 

https://www.guimera.info/wordpress/tribuna/lamic-invisible/

Aqui, sembla però,  que comencen els moviments dels demòcrates per foragitar FUERZA VIEJA

https://www.noticiasdenavarra.com/pamplona/2023/12/13/mocion-censura-gesto-historico-acuerdo-7634219.html

Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.