L’Antonio Gallardo i Garriga (Barcelona, 18/04/1889 – 16/06/1942) - li afegeixo la O al nom propi, perquè com ja mateix, quan vàrem néixer no es permetia inscriure al REGISTRO CIVIL noms que no fossin en llengua castellana – ells, en deien i en diuen, ESPAÑOLA - , i convé recordar-ho sobretot ara que FUERZA VIEJA, pot o vol “manipular la història” - retratava l’any 1935 , Vista general de la Masia del Pous a El Perelló, comarca de l’Ebre jussà.
https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/5561/rec/1
Fotografia. Antoni Boyer Gil
https://www.yumpu.com/es/document/read/13426693/8cataleg-bens-protegitsa4bpdf-lametlla-de-mar
https://www.facebook.com/photo/?fbid=661384566011419&set=a.661384526011423
Ara, com diuen entre altres, Julio Franch Bertomeu, la masia Pons està al terme de l’Ametlla de Mar, i precisa; Al meu pareixe pot ser vaigue errat, este edifici, avui en ruïnes, està al costat de la masia de Pons a la part de cara Perelló, no es de la família dels Mangrane, i l’ últim us va ser quan la guerra civil que lo feien servir de hospital i farà uns trenta anys, tancava ganado un transhumant maño en auvelles i per últim un de La Ràpita que tenia carnisseria allà i aquí tancava ganado de vaques braves domes per a carn.
Això es lo que me aparegut al primer cop de vista, esta foto es molt vella, però Jo diria que es lo puesto què a hi dit
https://www.youtube.com/watch?v=7uKLOOjB-N4
Penjarem la publicació també a l’Ametlla de Mar, i els ho farem saber als del Fons Estudi de la Masia Catalana
El projecte del Fons Estudi de la Masia Catalana va ser ideat i finançat per l'industrial i mecenes Rafael Patxot i Jubert (1872-1964), que encarregà el seu desenvolupament al Centre Excursionista de Catalunya sota la direcció de l'arquitecte Josep Danés i Torras (1895-1955).
El seu objectiu era aprofundir en el coneixement de la masia catalana, tot decidint fixar imatges del masos i el seu entorn en un ventall impressionant de fotografies, amb la finalitat de publicar una gran obra, en la qual la masia fos estudiada sota diversos aspectes: arquitectura, mobiliari, indumentària i comportament humà i social. Sens dubte hagués estat un treball excepcional, en el que es recollirien els testimonis gràfics d’un món rural, que desapareixeria irremissiblement.
Aquesta tasca iniciada l'any 1923 quedà interrompuda l'any 1936, en marxar Patxot a l'exili, passada la contesa bèl·lica, la dictadura posaria tots els entrebancs possibles, àdhuc l’alteració de les fons documentals, per evitar que la continuïtat del projecte. El franquisme, salvant les distàncies, seria tant o més demolidor per la cultura, catalana i no catalana, que l’acció del sionisme sobre Palestina.
L’esforç potser va ser gegantí, no ho dubto, la planificació del treball però, va ser – ho diré de forma políticament correcta – un desastre.
Tenim els mitjans tècnics i humans per dur a terme el propòsit del Fons Estudi de la Masia Catalana, només cal que ens ho proposem, oi?. Feu fotografies de masies, les identifiqueu, nom, lloc i data i ho envieu a mdc@csuc.cat i a castellardiari@gmail.com , nosaltres ho publicarem fent esment de l’autor de les fotografies.
Arriben noticies terribles de Gaza i Cisjordània:
https://www.guimera.info/wordpress/tribuna/lamic-invisible/
Aqui, sembla però, que comencen els moviments dels demòcrates per foragitar FUERZA VIEJA:
Haurem de plorar per l'Argentina.
https://www.guimera.info/wordpress/contesnadal/el-nadal-de-javier-gerardo-milei-per-als-argentins/
Ara i aquí però, ens convé que plogui, i de moment sembla que no ho farà, oi?.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada