diumenge, 14 de gener del 2024

CAN RIBOT. CASTELLBISBAL. EL VALLÈS OCCIDENTAL

 

L’Antonio Gallardo i Garriga (Barcelona, 18/04/1889 – 16/06/1942) -  recupero la O, per recordar que quan  ell va néixer, com succeïa quan naixia jo,  no s’admetien al Registre Civil, noms en altres llengües que no fossin el castellà, ells en diu ESPAÑOL - , retratava l’any 1934, Finestra i rellotge de sol en una façana de Can Ribot, Castellbisbal, el Vallès Occidental.



https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/1690/rec/2

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/1895/rec/1

El Mapa de Patrimoni ens diu de Can Ribot; els documents més antics consultats fan esment d'un Bartomeu Ribot, possiblement vinculat a la propietat de la casa l'any 1474. RUIZ (1998: 47). Amb tot, segurament ens trobem davant d'una de les masies medievals més antigues del terme, que podria tenir els seus orígens entorn als segles XII-XIII.

 El cognom de la família propietària sembla haver-se mantingut, tot i que hi ha constància de la presència de pubilles a la família, fel pel qual al cens parroquial del 1573 el mas era conegut com a Ribota. Eren propietàries de la casa en aquests moments Margarida Ribota, casada amb Pere Soler, i la seva mare Caterina Ribota. La filla de Margarida, anomenada també Margarida, també fou pubilla.

Al cens del 1600 apareix com a propietari Jaume Ribot, que era nét de Margarida. Els seus fills eren Antic i Pere Ribot, i compartien la casa amb una família de mossos anomenada Planes i diversos pastors i bovers. RUIZ (1998: 163)

Entrats al segle XVIII, consta el nom de Jaume Ribot,   al cens efectuat pel senyor de Castellbisbal , Fadrique Álvarez de Toledo-Osorio y Ponce de León (Madrid, 1635 — Madrid, 1705) II marqués de Villanueva de Valdueza, VII marqués de Villafranca del Bierzo,​ IV duque de Fernandina,​ IV príncipe de Montalbán, III conde de Peña Ramiro y grande de España, que l’any l 1619 fou nomenat general de l’armada de l’Oceà. Participà en la lluita naval contra Holanda i desplegà una intensa activitat en aigües americanes, on s’apoderà de San Salvador (1625), i obtingué resultats favorables lluitant contra els pirates anglesos i francesos, en ocupar l’illa de San Cristóbal (1630). Aquesta actuació el feu mereixedor del favor de Felip III i de Felip IV, així com també l’enemistà amb el comte duc d’Olivares,  Gaspar de Guzmán y Pimentel Ribera y Velasco de Tovar (Roma, 6 de enero de 1587-Toro, 22 de julio de 1645).

Arran de les intrigues del  comte duc d’Olivares, fou processat i, més tard, desterra.

Al 1789, un informe signat pel rector de Castellbisbal, certificava la presència de vestigis de l'església dedicada a Santa Magdalena en terrenys del mas.

El 1882, els propietaris de la casa, Francesc i Miquel Ribot, aprofitant la bonança econòmica van optar per comprar la propietat de ca n'Amat, i traslladar-se a viure a la nova casa, que estava més a prop de la vila i nucli de Castellbisbal.

Carreres Candi, afirmava el 1900 que al mas es guardaven columnes de fusta i una pila baptismal procedent de Santa Magdalena.

Aquestes restes van romandre al mas fins el 1936.

Els tres finestrals de la masia també poden ser reaprofitats del monestir.


La teulada ha estat restaurada recentment. MATEU (1999: 64)

 El Fons Estudi de la Masia Catalana,  a conseqüència de l’alçament armat dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República, no podia, no ja concloure, sinó senzillament consolidar els fonaments de la seva ambiciosa proposta, i ens deixava una tasca MOLT incomplerta.  

 https://universpatxot.diba.cat/sites/universpatxot.diba.cat/files/historia_dun_gran_projecte_montserrat_sola.pdf

El projecte del Fons Estudi de la Masia Catalana va ser ideat i finançat per l'industrial i mecenes Rafael Patxot i Jubert (1872-1964), que encarregà el seu desenvolupament al Centre Excursionista de Catalunya sota la direcció de l'arquitecte Josep Danés i Torras (1895-1955).

El seu objectiu era aprofundir en el coneixement de la masia catalana, tot decidint fixar imatges del masos i el seu entorn en un ventall impressionant de fotografies, amb la finalitat de publicar una gran obra, en la qual la masia fos estudiada sota diversos aspectes: arquitectura, mobiliari, indumentària i comportament humà i social.  Sens dubte hagués estat un treball excepcional, en el que es recollirien els testimonis gràfics d’un món rural, que desapareixeria irremissiblement.

Aquesta tasca iniciada l'any 1923 quedà interrompuda l'any 1936, en marxar Patxot a l'exili, passada la contesa bèl·lica, la dictadura posaria tots els entrebancs possibles, àdhuc l’alteració de les fons documentals,  per evitar que la continuïtat del projecte.    El franquisme, salvant les distàncies, seria tant o més demolidor per la cultura, catalana i no catalana,  que l’acció del sionisme sobre Palestina.

L’esforç potser va ser gegantí, no ho dubto, la planificació del treball però, va ser – ho diré de forma políticament correcta – un desastre.

 Tenim els mitjans tècnics i humans per dur a terme el propòsit del Fons Estudi de la Masia Catalana, només cal que ens ho proposem, oi?.  Feu fotografies de masies, les identifiqueu, nom, lloc  i data i ho envieu a mdc@csuc.cat i a castellardiari@gmail.com , nosaltres ho publicarem  fent esment de  l’autor de les fotografies.

Arriben noticies terribles de Gaza i Cisjordània: 

https://www.guimera.info/wordpress/tribuna/lamic-invisible/

Aqui, sembla però,  que comencen els moviments dels demòcrates per foragitar FUERZA VIEJA

https://www.noticiasdenavarra.com/pamplona/2023/12/13/mocion-censura-gesto-historico-acuerdo-7634219.html

https://www.noticiasdenavarra.com/pamplona/2023/12/28/joseba-asiron-nuevo-alcalde-pamplona-7688444.html

Haurem de plorar per l'Argentina.

https://www.guimera.info/wordpress/contesnadal/el-nadal-de-javier-gerardo-milei-per-als-argentins/

https://www.youtube.com/watch?v=6heAzUcD1Ls

Ara  i aquí però, ens convé que plogui, i  s'anuncien pluges febles coincidint amb la cavalcada de Reis, com be cantava Raimón, al meu país la pluja no sap ploure

Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.