dissabte, 20 de febrer del 2010

SANT PERE DE JORBA. L’ALTA ANOIA

El dissabte 20 de febrer, feia un temps ventós i gèlid, 4 graus quan aturàvem el vehicle davant la Capella de Sant Sebastià i Sant Roc ; coincidiríem el Tomàs Irigaray Lopez, el Feliu Añaños i Masllovet, i l’Antonio Mora Vergés, amb la Teresa Cuadras que molt amablement ens facilitaria l’accés a l’esmentada capella




– al costat de la qual s’està construint un alberg del camí de sant Jaume a Catalunya -, i la parroquial de Sant Pere.

Ens aturàvem a recollir imatges dels rentadors públics. La tradició parla que fou construït vers l’any 1777 degut a que una epidèmia de pesta va atacar la població i es necessitàvem mesures d’higiene i neteja especials. De fet l’any 1776 es féu el Vot de poble a Sant Roc amb motiu d’una gran pesta.



De Sant Pere de Jorba trobem la següent informació : és un temple construït entre 1551 i 1558 pel mestre d’obres Joan Gibert de Bellpuig

.


És un edifici molt auster, propi del denominat gòtic tardà, amb absis poligonal d’una única nau amb capelles laterals, i campanar de torre de planta quadrangular. Exteriorment el volum petri predomina sobre les obertures. Tot el conjunt denota una certa referència fortificada reforçada amb la presència d’un campanar a modus d’atalaia i un seguit de finestres a la part superior, que recorden les espitlleres d’una fortalesa. L’element decoratiu exterior més significatiu, juntament amb dues gàrgoles que rematen la façana i un rosetó calat, és la porta amb llinda envoltada per un guardapols fet amb un arc flamíger. La pedra utilitzada fou extreta del Pla del Magre



Quan accedim a l’interior observem que les voltes són de creueria; en la clau del centre de la cúpula de l’absis de l’altar major s’observa l’escut heràldic policromat dels Rajadell, avui adoptat com a propi del municipi, originari d’aquesta família que va comprar el castell l’any 1444 i que en fou propietària fins al segle XVII. L’escut de Jorba, aprovat el 13 de novembre de 1995, és caironat quarterat en sautor. Al primer i quart quarts apareixen sobre un camper de gules (color vermell intens), un cometa d’argent, armes parlants dels Rajadell i el segon i tercer sobre atzur (blau intens gairebé marí) un castell d’or obert representant al castell de Jorba; per timbre té la corona de baró.

Ens crida l’atenció una imatge –diríem que de la Mare de Déu del Roser- que segons ens expliquen va fer un llarg viatge l’any 1.970 des de Califòrnia.




Hi ha una majoria d’estudiosos que s’ha posat d’acord en que Jorba significa lloc poblat pel àrabs, de l’àrab (al-)c úrba ’la localitat àrab, poblada per àrabs’ .[ tot i que també pot tractar-se del nom d’una tribu o una cabila àrab ].

Hi ha – també - qui defensa una procedència anterior a la conquesta romana.

Gentilici: jorbenc –enca

El que més ens ha agradat de Jorba – amb diferència - ha estat la magnifica disposició envers nosaltres, per part de la Teresa Cuadras. I en volem deixar testimoni escrit.

(c ) Antonio Mora Vergés