diumenge, 14 de febrer del 2010

SANT MIQUEL D’ÒDENA. L’ANOIA DESCONEGUDA

Fèiem camí, amb tot l’equip d’hivern , guants, passamuntanyes, anoracs,.. l’Antoni Uriz, el Santiago Moya Romero i l’Antonio Mora Vergés vers la finca de Can Macià; en el nostre itinerari coincidiríem amb una capella dedicada a l’advocació de Sant Miquel. És molt freqüent trobar-se temples dedicats a aquest Arcàngel viatger prop dels camins.

La capella està en una petita elevació del terreny a la dreta de la carretera que comunica Òdena amb l’aeròdrom; del lloc trobem la següent informació :



És un edifici d'una sola nau culminat amb absis semicircular. A l'interior, al presbiteri que s'alça en un nivell superior que la resta de l'edifici, una fornícula construïda durant la restauració, allotja una imatge moderna de Sant Miquel. S'hi accedeix per una porta amb arc de mig punt adovellat, orientada a migdia. La restauració va retornar a l'edifici la seva original distribució, ressaltant el s paraments exteriors llisos de les façanes i un fris d'arcuacions cegues, distribuïdes en grups de tres entre lesenes a l'absis. L'estat de conservació és excel•lent.




Com la major part d’esglésies romàniques de l’Anoia, l’orientació de l’església obeeix a criteris litúrgics , però també climatològics. Així , l’absis està orientat cap a llevant, vers la sortida del sol , i la porta d’accés està situada a migdia per tal de protegir-se dels vents freds del nord i mantenir-se sempre sota la radiació solar durant tot el dia.




El 1089 es va jurar sobre l'altar de Sant Miquel d'Òdena, capella situada dins del terme del castell d'Òdena, el testament del difunt Seniofred Adroer.

La ubicació de la capella a les afores d’Òdena, feia difícil el seu manteniment periòdic, com posen de manifest les visites pastorals de 1724 i 1732, en que s’ urgeix a fer reparacions a la teulada.
Els anys 30 del segle XX seran particularment agressius amb Sant Miquel; el juliol de 1935 una tempesta desfermada va destruir un campanar d'espadanya construït pocs anys abans; L'any següent 1936 – de tant mal record pel que fa al nostre patrimoni històric - Sant Miquel, sufragània de Sant Pere Apòstol del castell d'Òdena, fou profanada i incendiada.

Fou restaurada sota iniciativa popular el 1976 i, s'obrí al culte de nou el 2 d'octubre de 1977.

Mentre recollim imatges d’aquesta capella, no puc evitar un somriure ; segur que Sant Miquel es complau particularment amb la tasca que fem des del coneixercatalunya.blogspot.com

© Antonio Mora Vergés