dilluns, 31 de maig del 2010

Cròniques d’Olzinelles. Nucli de Sant Esteve.

Tocaven les 7,30 al campanar de Sant Andreu de Vallgorguina, quan donava inici la nostra sortida a la Vall d’Olzinelles dins del terme veí de Sant Celoni; feia en aquesta ocasió les funcions de sherpa, el Joan Lomas Gavilan ; passàvem prop d’una finca amb cavalls abans de coronar el cim; al llarg de camí observem que s’està duent a terme una replantació sistemàtica de pins, ens creuaríem amb un grup de ciclistes abans d’arribar al nucli que conformen la Rectoria, l’església de Sant Esteve d’Olzinelles i el cementeri annex curosament conservat, i com ens confirmarà l’Angelines , ermitana i masovera, en actiu encara.




L'església parroquial de Sant Esteve d'Olzinelles, conserva –encara- alguns elements de la construcció romànica -l’accés tapiat al costat del mati- ; la façana actual és del 1786; el temple – al que podem accedir - és d'una nau, dues capelles laterals (segle XVI) i campanar d'espadanya convertit en torre; l’interior d’aparença gòtica se’ns presenta extremament bell en la seva simplicitat i nuesa. Esmentada des del 1083 (Vallis Ollofredis)dins les terres dels Cabrera (el lloc consta des del 978 sota la forma Elzinelles i depengué inicialment del monestir de Sant Cugat del Vallès


L’edifici de la Rectoria al llarg dels segles ha anat creixent al voltant de l’església fins a deixar-ne visiblement únicament la façana, i un petit pany de paret, on hi havia l’entrada original.




Recollirem imatges de la façana de la casa i del rellotge de paret, de quina fiabilitat en podem donar testimoni.




El petit cementiri arrenglerat sota una gran creu dona aixopluc als nadius d’aquestes valls i a les persones que hi tenen vinculacions familiars.




Quan al topònim – comú a d’altres llocs de Catalunya – hi ha un ample acord en fer-lo derivar de ‘lloc molt poblat d’alzines’ . Avui a la vall es troben exemplars d’altres especies, que fan possible fer un recorregut per admirar principalment els arbres i arbredes monumentals que s’hi han anat desenvolupat al llarg dels segles.


El municipi d’Olzinelles fou agregat el 1927 a Sant Celoni.


© Antonio Mora Vergés