dissabte, 21 de maig del 2011

RACONS D’ARENYS DE MUNT. CAN SALA DE BAIX.

Voltava per Arenys de Munt mentre es duia a terme la Ballada Country al carrer dels ROCA rellotgers, em cridava l’atenció la casa encara majestuosa de Can Sala de Baix.

Sala : denominació arrelada en la toponímia catalana, és el nom comú de les residències senyorials o de gent notable.

Recolliré una imatge de la casa des d’un dels camps abandonats que l’envolten.



En la meva recerca d’informació trobo en el Mapa del Patrimoni Immoble d’Arenys de Munt :

Formava part de les propietats de Can Sala o Can Sala de Dalt. Al segle XX va ser comprada per la família Mollfulleda que la va fer restaurar als anys 50 sota la direcció de l'arquitecte César Martinell.

Masia de planta rectangular, consta de planta baixa i dos pisos, amb la coberta de teules a dues vessants i el carener perpendicular a la façana. Té dos cossos annexos a banda i banda, costen de planta baixa i pis i són de galeria porticada. No tenen tota la llargada de les façanes laterals. Les cantonades estan escairades amb pedra granítica ben treballada.

Portal rodó adovellat i una finestra a cada costat amb la llinda recta. En el pis hi havia tres balcons convertits en finestres d'estil gòtic, la del mig és del tipus geminada amb arc lobulat. Al costat una altra finestra gòtica d'arc lobulat. En el segon pis o golfes, les obertures són de galeria catalana: tres petites obertures, una al costat de l'altra, de mig punt. Annexos a cada costat de la casa amb obertures porxades.

Capella annexa molt restaurada. No es fa esment de l’advocació que s’hi venera I/o venerava.

Sembla que també és coneguda popularment com a Can Pruna.

L'afrontació dels horts amb la riera de Sobirans era coneguda pels Alocs.

Si teniu més informació sou pregats de fer-m’ho saber a l’e.mail coneixercatalunya@gmail.com

L’Antoni Sànchez em feia arribar un email on em deia;

Bon dia,

Sóc un aficionat als goigs i el motiu de la meva recerca és que en tinc la reproducció d'un de Santa Eulàlia que diu "Goigs de l'ermita dedicada a Santa Eulàlia, verge i màrtir, situada en el predi Mollfulleda, d'Arenys de Munt".

Desconeixent on era can Mollfulleda, i després d'esbrinar que predi és un "bé immoble, especialment propietat o possessió de tipus rústic" -com diu al DIEC2-, he anat buscant per internet informació de la casa dels Mollfulleda a Arenys de Munt i finalment he trobat la resposta al vostre blog, en el vostre apunt on parleu de Can Sala de Baix (21/V/2011).

Com que també hi parleu d'una capella molt mal restaurada i que en desconeixeu l'advocació he pensat que us interessaria saber que possiblement fos dedicada a Santa Eulàlia de Barcelona.

Bé i això és tot, agraït per la feina que feu al vostre blog,


Rebia un parell d’imatges des del Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavín) datades el 7-IX-1985, Capella de Santa Eulàlia, Can Sala de Baix, Arenys de Munt, Maresme.



Cal recordar en tot moment que , QUI PERD ELS SEUS ORÍGENS, PERD LA SEVA IDENTITAT.