dissabte, 28 de maig del 2011

SANT SEBASTIA & ESTEVE DE SALLENT DEL CASTELL DE SALLENT. BAGES

Ens portava el Joan Escoda Prats, a la Maria Moncal Casanovas, el Francesc Cladellas Carreras i l’Antonio Mora Vergés , fins dalt del turó del Castell de Sallent, volíem veure la vila a vista d’ocell, i recollir imatges de les restes de l’edifici civil, i de la reformada església romànica de Santa Sebastià, una de les rodones més grans de Catalunya – sinó la que més – i dissortadament una més de les oblidades joies del excepcional patrimoni històric i cultural de Catalunya .

Del mapa de Patrimoni cultural reproduïm :

L'església és documentada des del 1022, depenent, ben aviat de la canònica de l'Estany. A partir del segle XIII va passar a dependre directament del bisbat de Vic.
Fou aixecada Inicialment sota l'advocació de Sant Esteve, que canvià a Sant Sebastià des del 1350. Hom pensa que com a conseqüència d’un vot del poble en agraïment pel final de la pesta.



Al llarg dels segles ha patit moltes ‘actuacions’ que li han comportat notables i profundes modificacions . La planta circular és deformada cap a llevant per l'absis central i les dues absidioles laterals que el flanquegen. Té tres finestres de doble esqueixada i decoració parcial a l'absidiola del cantó sud a base d'arcuacions llombardes cegues.





Juntament amb sant Jaume de Vilanova, al terme de Santa Maria d’Oló, a la comarca natural del Moianès, inclosa avui dins del Bages, son els dos únics exemples d'església romànica de planta circular que es conserven a la Catalunya Central.

Les esglésies de planta rodona i/o circular son extremadament rares, avui en el territori de Catalunya que està sota el domini espanyol, tenim les següents:
Sant Sepulcre d’Olèrdola [ Comarca del Penedès [*]

Sant Adjutori de Sant Cugat del Vallès (*)
Sant Pere el Gros de Cervera [ La Segarra] (*)
Santa Cecília de Torreblanca [ Comarca de la Noguera [*]
Sant Esteve i/o Sant Sebastià de Sallent (*)
Sant Jaume de Vilanova, al terme de Santa Maria d’Oló [ Moianès ] (*)
Sant Vicenç de Lluçà [*]
Santa Magdalena de les Planes, de Besora, municipi de Navès [ Solsonès] [*]
Sant Sebastià del Sull, a Saldes
Sant Miquel de Lillet, de la Pobla de Lillet [*]

[*] En trobareu dades al coneixercatalunya.blogspot.com

Catalunya sota domini francès

Esglésies de Cuixà, la Trinitat i la cripta del Pessebre
Santa Maria de Planès, a Planès

Fou molt reformada a principis del segle XIX, amb remodelacions que li varen fer perdre el seu caràcter original; l'any 1936 va ser parcialment destruïda, i la meravellosa talla gòtica de la Verge amb el nen que es guardava a l’església fou cremada.

Malgrat la naturalesa nacional-catòlica que reivindicava el feixisme – i que sens dubte es feu més present en terres no catalanes - l’església entrà en un continuat i accelerat procés de degradació, del que sortiria paradoxalment en la dècada dels 70 quan el Regimen - aparentment - feia el cant del cigne.

El dia 3 d'agost es fa un important acte cívico-religiós amb motiu de la festivitat de Sant Esteve.

Malgrat les dificultats per accedir a l’indret, i el fet – habitual – de trobar les esglésies tancades, aquesta és una visita obligada per als qui voleu conèixer Catalunya.

2 comentaris:

AntoniCU ha dit...

Obren el primer dissabte de mes. Contacte al CAT Sallent.

AntoniCU ha dit...

Obren el primer dissabte de mes. Contacte al CAT Sallent.
Antoni Calvo Uribe