diumenge, 22 de febrer del 2015

CEIP ARTUR GARCIA FOSSAS. IGUALADA. L’ANOIA

L'1 de juliol de 1935, l’ Artur Garcia Fossas (Igualada, 28 de maig de 1860 - Barcelona, 20 de febrer de 1944), va crear el Patronat Garcia Fossas, amb objecte de construir un orfenat a Igualada per nens orfes amb edats entre els 8 i els 14 anys.


La construcció de l'edifici va costar unes 300.000 pessetes i l'obra va ser un dels projectes més importants de l'arquitecte Bonaventura Bassegoda i Amigó (Barcelona, 16 de maig de 1862 - 29 de novembre de 1940), amb Pere Vilarrúbies com a contractista d'obres.

L'obra s'inicià l'octubre de 1935 i s'acabà maig de 1937.

L'edifici es va fer pensant que seria un orfenat, amb el primer pis per les aules i el menjador, el segon per als dormitoris i el tercer per a la comunitat religiosa.

A l'abril de 1938, davant les dificultats al front d'Aragó, les autoritats republicanes van decidir utilitzar el col•legi com a hospital de guerra i van construir un refugi antiaeri destinat al personal mèdic.

Desprès del conflicte bèl•lic que es desencadenava per la sedició dels militars feixistes, encapçalats pel general Franco, contra el govern de la II República Española va obrir com a Centre d'ensenyament primari el 3 de maig de 1941.
L’ Artur Garcia Fossas va poder aconseguir que dintre d'aquesta escola hi funcionés un menjador per poder servir dinars als alumnes orfes i als més necessitats.

L’any 1949 el Centre d'Estudis Comarcals d'Igualada va inaugurar el Museu de la Ciutat ubicat en una sala del segon pis d'aquest edifici.

L’any 1954 es va fundar el Museu de la Pell d'Igualada, ubicat inicialment al tercer pis.


Avui en dia l'edifici acull el Centre d'Ensenyament Infantil i Primària (CEIP) Garcia Fossas.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com