dijous, 19 de febrer del 2015

CAPELLA DE LA PIETAT DE CAN MASAGÓ. CONSTANTINS. SANT GREGORI. EL GIRONÈS. CATALUNYA

La Mercè Mañach retratava ls Capella de la Pietat de Can Masagó a Constantins, avui terme municipal de Sant Gregori, a la comarca del Gironès.


La descripció tècnica ens diu ; edifici de planta rectangular amb absis semicircular posterior, construït amb parets portants de rierencs, carreus a les cantonades i coberta de teula àrab a dues vessants. La façana principal és arrebossada i a la seva part superior hi ha un campanar d'espadanya descentrat i la porta d'accés té forma d'arc de mig punt fet amb dovelles de pedra. En una façana lateral hi ha un cos annexa, possiblement la sagristia. La coberta de la capella es troba acabada en ràfec d'una filera de teula i tres de rajol pintat, el rajol de la filera del mig és col•locat en punta de diamant. L'espai interior es desenvolupa en una sola nau coberta amb una volta de mig punt feta amb maçoneria. A la part de l'absis queden les restes d'un senzill retaule amb fornícules buides d'imatges.

Les dades no fan cap referència al lamentable estat en que es troba avui l’edifici, això ens fa pensar que foren fetes fa alguns anys, ho preguntàvem al Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavin ). I, em feien arribar una fotografia datada l’ 1-IV-1972, i les dades de la fitxà; Capella de la Marededéu de la Pietat de Can Masagó, Constantins, Sant Gregori, Gironès. Sense culte l’any 1972


S’ha fet una tasca de destrucció notable de les hores ençà.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatlaunya@gmail.com