dimarts, 10 de febrer del 2015

SANTUARI DE SANTA QUITERIA, VILANOVA DEL VALLÈS

Retratava al Josep Olivé Escarré davant de la façana del Santuari de Santa Quiteria, a Vilanova del Vallès.


La descripció tècnica ens diu ; edifici d'una sola nau amb dos trams. Coberta amb volta apuntada. A l'esquerra té dues capelles laterals cobertes amb volta de creueria i sostingudes per mènsules figurades. A la dreta hi ha la capella de la mare de Déu, que està formada per dos trams i està coberta amb una volta-cúpula amb llanternes. El cor té balustrada i la volta de sota és de llunetes. El campanar és romànic llombard a la zona inferior i amb obertures d'arc apuntat a la zona superior. Resta coronat per una balustrada de maó. La portada té dues pilastres amb capitells, en el frontó hi ha una fornícula amb la imatge de Santa Quitèria i al seu damunt hi ha l'escut amb l'anagrama de Jesucrist i Maria i la data de 1645 gravada.


A l’esquerra d’aquesta façana hi ha l’accés al fossar.La tradició explica que la santa es va amagar dels seus perseguidors a la soca buida d’un arbre, i que va demanar a un pastor que ho va veure, que si li demanaven per ella, digues que no l’havia vista, el pastor però, malgrat negar-ho amb el cap, va indicar amb la ma l’indret on estava Quiteria, en ser presa els gossos del pastor van embogir i mossegar al pastor, que va caure de genolls demanant l’ajut i el perdó de la santa, que alhora que el perdonava li va manar rentar-se les ferides en un cabal d’aigua que va fer brollar en aquell lloc.


L’advocació de la santa a Vilanova del Vallès, està vinculada amb el mal de ràbia que va amenaçar a la població , que va realitzar uns vots de prometença per lliurar-se de la malaltia.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com