dimecres, 8 de febrer del 2017

IN MEMORIAM DE LA CASA DEL MESTRE D'OBRES JOAN JAUSÍ. PALAFRUGELL.

L’Helena Hanhunkel, em deixava un comentari al facebook; l'edifici de la cafeteria paquipa es un dels mes macos y antics de Palafrugell podríeu tenir-ho en compte?.

Quan el Joan Dalmau Juscafresa em feia arribar imatges d’aquest edificis, intuïa que seria difícil donar resposta al requeriment que se’ns havia fet, patrimoni Gencat en fa esment a :
http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=4211

En termes molt similars als que trobava a la pàgina 62 de 480 de :
http://sig.palafrugell.cat/documentacio/Planejament/PEPIPH/Vigent/finestra%20documents/04%20B%C3%A9ns%20individuals.pdf


Cases de tres pisos, entre mitgeres, ampliades al segle XIX i quelcom modificades al darrer quart del segle XX, però que mantenen, sobretot a les façanes, notables pervivències de la construcció del segle XVI. La casa núm. 14 presenta un gran portal adovellat d’arc de mig punt, amb la inscripció: IOAN (L)AV(S)-1596. Al damunt un finestral renaixentista amb pilastres estriades amb capitells jònics, la llinda motllurada, així com l’ampit que té a cada costat sengles testes d’angelots.



La casa núm.12 té obertures rectangulars, de pedra. Un dels finestrals presenta la llinda resseguida per un guardapols motllurat que arrenca de mènsules decorades amb fullatge i volutes en relleu.


Els baixos d’ambdós immobles són ocupats per botigues i en el núm. 12 força alterats. A l’interior s’hi han conservat algunes voltes de canó, encalcinades.

Els murs de pedra morterada, són arrebossats.

Cap dada de l’autor de la reforma del darrer quart del segle XIX.

Cap dada dels promotors d’aquests edificis, malgrat que a darreries de segle XVI hi havia censos i registres.

Molts lectors ens aconsellen demanar l’ajut de l’arxivera Municipal , la Maria Concepció Saurí Ros, nascuda l’any 1957 a Palafrugell. Entenem que malgrat la seva acreditada competència, quan no hi ha dades documentals, poca cosa s’hi pot fer. Dit això, confiem en que en allò que sigui possible, tant des de l’arxiu municipal, com des del Consistori, tindrem tota la col•laboració.

Insistim també a la ciutadania en que s’afegeixi a la nostra recerca, que pretén únicament posar un xic de llum sobre el patrimoni històric i/o artístic.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

El Joan Dalmau Juscafresa em feia arribar un email en el que m’amplia dades de la casa del carrer de la Font,14 on hi ha el negoci Paqui Pa; llegint el llibre Dins la vila i fora muralles de Palafrugell hi ha un escrit que posa el següent; façana renaixentista de la casa que Joan Jausí - picapedrer francès, mestre major de l'obra nova de l'església de Sant Martí de Palafrugell, autor de les obres de la capella lateral de Nostra Senyora del Roser de l'església de Santa Eugènia de Vila-romà , i que participava en aquells moments en les obres de l'església de Sant Feliu de Girona, i Sant Esteve de Mont-ras, en les que figura l'any 1606 com a mestre major- es va fer construir en el barri de la Font de Palafrugell, segons consta a la dovella del portal, la casa de Joan Jausí la casa es va acabar l'any 1596,cinc anys després de la concessió de la llicència d'obres.