dimecres, 1 de febrer de 2017

IN MEMORIAM DE L’ESCOLA PÚBLICA A ULLASTRET. EMPORDÀ JUSSÀ.GIRONA. CATALUNYA

Dèiem en començar Edificis Escolars De Catalunya Anteriors a La Dictadura Franquista :
Volem recuperar la memòria dels edificis escolars de Catalunya anteriors a la Dictadura franquista; n’hi havia de públics – pocs – de religiosos i de ‘particulars’ , uns i altres han patit els efectes de la transformació econòmica i social de la societat; molts dissortadament han desaparegut, en l’àmbit rural per la marxa massiva de la població, i en les àrees urbanes per la intensa construcció que generava la pressió demogràfica dels nouvinguts.

Ha costat – i continua costant – arreu de Catalunya, recuperar imatges relatives al ensenyament anteriors a la dictadura franquista. Cal recordar – ara que som al 80 AÑO TRIUNFAL – que la pretensió d’aquell regim criminal era la d’esborrar el passat, i situar la història del món al ‘quilòmetre zero’ a partir del Glorioso Alzamiento Nacional, el dictador assumia el paper d’un semidéu, i alhora que s’anul•laven – retroactivament lleis com les del divorci civil – s’escrivia una ‘Història de España’ que començava a la prehistòria de la humanitat, estava clar que el missatge -sobretot per als funcionaris públics- era fer desaparèixer qualsevol referència al passat que poses en dubte la naturalesa divina del sàtrapa, i dissortadament en aquest àmbit, tot continua ‘ atado y bien atado’.

L’escola a Catalunya, la començaven els rectors i vicaris dels disseminats agrícoles, i l’església catòlica s’hi va abocar amb les Ordres Religioses, això va pertorbar als professionals de la política que van intuir que un poble educat els acabaria deixant al carrer i/o a la presó.

Un exemple el tenim en aquesta crònica ;

El Alcalde de Ullastret se empeña en que la Maestra pública viva en una habitación inservible y que tenga la clase en un local que no reúne condición alguna para la enseñanza. Es el medio de que se valen los Alcaldes lugareños para que las Maestras se aburran y se marchen, y para que las escuelas no estén concurridas; por lo que llamamos la atención del Sr. Gobernador, esperando ordene al Alcalde de Ullastret el cumplimiento de su deber, teniendo que advertirle que la Maestra anterior dejó de existir por una enfermedad contraída en la misma casa a que hemos hecho referencia. La actual Profesora ha alquilado otra habitación que reúne excelentes condiciones, donde hay un espacioso local para la enseñanza, pero el Alcalde no permite se verifique el traslado de los muebles, favoreciendo así los intereses de un cacique amigo suyo en perjuicio de los intereses generales del pueblo. ”

Es suggereix la comissió si més d’un delicte d’Omissió del deure de socors “la Maestra anterior dejó de existir por una enfermedad contraída en la misma casa a que hemos hecho referencia”

Curiosament l’Ajuntament d’Ullastret no contestava la meva petició relativa al autor de l’edifici de l’escola pública del que trobava a :

http://www.coac.net/COAC/centredocumentacio/Girona/arxiu/edificis/dades/fitxa.html?registre=&autor=&denominacio=&adreca=&poblacio=Ullastret&page=1&pos=3

Edifici construït sobre la muralla.

Destaca la claredat estructural del conjunt. Una nau coberta a dues aigües, sostinguda per la façana i tres pilars interiors de fosa i embigat de fusta vista. La precisió estructural aconsellaria una partició que valorés millor la possible continuïtat de l'espai, actualment molt fragmentat.


És interessant la col•locació sobre la muralla i la modernitat de l'edifici, que intenta establir un diàleg amb les velles pedres que li fan de fonament sense caure en un mimetisme. Digne representant de l'arquitectura pública "modernista"

Hem recuperat a https://issuu.com/1coneixercatalunya imatges de més de 1000 edificis escolars anteriors a la dictadura franquista, època que no es pot relacionar ni amb l’educació ni amb la cultura ; insistim tossudament en que ens cal l’ajut de TOTHOM per recuperar la memòria històrica, el pas del temps ens juga a la contra, i la Democraciola que s’instituïa l’any 1978, no ha fet res per evitar-ho. I la formació d’un ‘NOU’ GOBIERNO del PP, és quan a la recuperació de la memòria històrica, una pèssima noticia.

Fem la tasca de recollida d’imatges amb recursos propis – escassos com us podeu imaginar, quan es viu només d’una pensió pública del GOBIERNO DEL REINO DE ESPANA- per aquesta raó, m’adreço principalment a la ciutadania per recavar la seva col•laboració en la recerca dels edificis escolars de Catalunya anteriors a la dictadura franquista, agrairé la tramesa d’imatges i/o dades a l’email coneixercatalunya@gmail.com i/o a la pàgina https://www.facebook.com/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista-400721423462325/?fref=ts

Us insistim - des del respecte - que passeu de l’admiració a la col•laboració, Catalunya us en deurà una, recordeu sempre que l’infern està empedrat de bones intencions.

Alguns lectors voldrien veure les publicacions en un llibre, des d’aquí esperono a qualsevol persona a endegar un procés de crowdfunding per aconseguir el finançament necessari.

Cap comentari: