diumenge, 7 de maig del 2017

L’ABANDONADA MASIA DIMES DE VILANOVA I LA GELTRÚ. EL GARRAF. CATALUNYA

L’abandó de la casa coneguda com Masia Dimes és colpidor, tant almenys com la minsa informació que hi ha en relació a la propietat.


Rebia un email en el que en relació al mas d’en DIMES de Vilanova i la Geltrú, em feien arribar l’enllaç a :
http://www.diba.cat/documents/429042/a260fd93-9f5a-4b43-8b58-b7061fdd7288

Llegia que el mas o masia d’en Dimas, és un casal situat a la dreta de la carretera de Cubelles, a prop de l'Aragai i de l'escola dels Franciscans.

Actualment les construccions de la barriada del Molí de Vent l'envolten. Es va edificar a la dècada de 1880 com a segona residència.

Malgrat la seva denominació de masia, no ha tingut dependències agrícoles.

Des del 1983, les terres de la propietat són qualificades de sòl urbanitzable.

Dimas Ynglada i Moragas (1828-1884) era fill de Josep Ynglada i Marquès, qui havia edificat la seva casa familiar a Vilanova, al carrer de Sant Gervasi, l'any 1778, coneguda popularment per Can Dimas, per residir més temps el seu fill Dimas. Dimas Ynglada i Moragas va seguir la carrera militar, que va abandonar al casar-se amb Llúcia Puig i Solà, hereva de nombroses propietats. Dimas va iniciar la construcció de la masia d'en Dimas, però va morir l'any 1884, abans d'estar acabada; la seva esposa, Llúcia Puig, la va finalitzar.

A l’any 1989 es va realitzar reformes dels interiors.

Quan a la descripció; Edifici de planta en forma de creu, de planta baixa, planta pis i golfes amb coberta composta, a vuit vessants. Del cos quadrangular central sobresurt una torratxa de planta quadrada i coberta de pavelló.

Parets de càrrega de paredat comú i totxo; forjats de biga de fusta i revoltó. Les façanes es composen simètricament sobre eixos verticals; obertures allindades emmarcades amb obra. Motllura perimetral a l’alçada dels forjats. Façana principal amb pilastres amb capitell, portal d’entrada i balcó allindat.

A l’apartat AUTOR no hi cap dada, és doncs una obra més de DESCONEGUT, al que deu Catalunya una bona part del seu patrimoni històric i/o artístic.

Ens agradarà rebre noticia de l’autor de l’edifici, i del de les reformes de l’any 1989 a l’email coneixercatalunya@gmail.com

6 comentaris:

Unknown ha dit...

Yo estuve pasando el verano de 1986 en esta masía, ya que los padres de unos amigos de la infancia eran los massovers, y guardo fantasticos recuerdos, de las ocas, el perro sultán, habían cocineras con cerdos, los pavos, ect... Ah! En ese momento los dueños eran americanos y estaban de viaje en usa, había un Cadillac aparcado detrás de can Dimas de los años 50,s una lástima ahora en el olvido y además esta catalogada no lo entiendo, un saludo

Anònim ha dit...

Es una pena una masia tan bonita este abandonada de esta manera. Dejando vivir a una persona que la tiene llena de basura. Podrían interesarse por ella ya que es un bien cultural y una ubicación inmejorable.

Anònim ha dit...

Por qué no la has visto ahora, al parecer está muy abandonado que es lo que ves por fuera, pero si te acercas te tiran piedras de la nada. No recomiendo ir allí por la noche porque también se escuchan peros😰😨

Anònim ha dit...

Ahora la regenta Marquez, un chatarrero o trapero de avanzada edad y que a sido incendiado varias veces los alrededores y rotos los cristales por los gamberros de turno,Marquez gran persona siempre trabajando con su carrito , además de sus necesidades y su edad ayuda al prójimo en todo lo que esta de su mano.

Anònim ha dit...

La familia era los Gómez - cuadrado?

Anònim ha dit...

Esa casa me tiene fascinada desde niña y me apena verla en el estado el cual está . Está llena de magia y misterio que vamos a perder dejándola en el olvido , no hay derecho . Siempre digo si me toca la lotería la compro ( sueños)