dimecres, 31 de maig de 2017

EL MAS I L’ESGLÉSIA DE SANTA MAGDALENA DELS ARQUELLS. OLIOLA. LA NOGUERA. LLEIDA. CATALUNYA

Oliola està a la comarca de la Noguera, una bona part dels catalans desconeixen l’existència d’aquest indret, i el més greu de tot, del riquíssim patrimoni històric i/o artístic que s’està perdent per la incúria de les administracions públiques catalanes.

Us deixo uns enllaços amb agunes imatges a tall d’exemple :

http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/2017/04/in-memoriam-de-lesglesia-de-santa.html

http://www.guimera.info/wordpress/tribuna/?p=4761

http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/2017/05/oliola-un-mon-per-descobrir-la-noguera.html

Seguia les indicacions de l’Enciclopèdia Catalana; a mig camí d’Agramunt a Coscó, al SW del poble, hi ha la masia, i antic poble, dels Arquells. Conserva l’església romànica de Santa Magdalena dels Arquells, d’una nau amb absis de planta semicircular, al centre del qual té una petita absidiola, acusada a l’exterior.

Topava amb un senyal de prohibició per accedir fins a la finca, i malgrat que maldava per trobar algú per a demanar-li permís, els meus crits no tenien resposta.


Retratava l’edifici de la masia, i des de MOLT LLUNY la capella de Santa Magdalena, de la que ens explica patrimoni Gencat que ha estat molt modificada al llarg dels segles , XI - XII // XIV - XV // XVIII -,..Té una nau i un absis del que neix un altre de més petit utilitzat com a sagristia. A la façana sud hi ha la porta d'accés dovellada, al costat hi ha una finestra. Campanar d'espadanya d'un arc sobre el costat de llevant de la nau. Interiorment presenta un banc corregut al llarg de la nau i quatre arcs torals es troben deformats pel pes de volta de canó.


Actualment la finca és un allotjament rural : http://www.masiaarquells.com/entorno/?_gallery=gg-3-15

Malgrat la descreença creixent és oportú recordar que la Biblia recull a Deuteronomi 27, 14-26 les malediccions de Déu, en les que trobareu dades de tristíssima actualitat :

"Maleït el qui violi els drets de l'immigrant, de l'orfe o de la viuda!" I tot el poble respondrà: "Amén."

"Maleït el qui es deixi subornar i/o assassini un innocent!" I tot el poble respondrà: "Amén."

Actualitzem-ne alguna :

“Maleït el qui espoli al poble català!" I tot el poble respondrà: "Amén."

Maleït el qui permeti la destrucció del patrimoni històric i/o artístic!" I tot el poble respondrà: "Amén."

Sou pregats d’afegir-vos a la tasca de recuperar – si mes no – la memòria històrica del nostre patrimoni, fent-nos arribar imatges i/o dades a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Catalunya us ho agrairà.