dimecres, 31 de maig del 2017

EL MAS I L’ESGLÉSIA DE SANTA MAGDALENA DELS ARQUELLS. OLIOLA. LA NOGUERA. LLEIDA. CATALUNYA

Oliola està a la comarca de la Noguera, una bona part dels catalans desconeixen l’existència d’aquest indret, i el més greu de tot, del riquíssim patrimoni històric i/o artístic que s’està perdent per la incúria de les administracions públiques catalanes.

Us deixo uns enllaços amb algunes imatges a tall d’exemple :

http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/2017/04/in-memoriam-de-lesglesia-de-santa.html

http://www.guimera.info/wordpress/tribuna/?p=4761

http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/2017/05/oliola-un-mon-per-descobrir-la-noguera.html

Seguia les indicacions de l’Enciclopèdia Catalana; a mig camí d’Agramunt a Coscó, al SW del poble, hi ha la masia, i antic poble, dels Arquells. Conserva l’església romànica de Santa Magdalena dels Arquells, d’una nau amb absis de planta semicircular, al centre del qual té una petita absidiola, acusada a l’exterior.

Topava amb un senyal de prohibició per accedir fins a la finca, i malgrat que maldava per trobar algú per a demanar-li permís, els meus crits no tenien resposta.


Retratava l’edifici de la masia, i des de MOLT LLUNY la capella de Santa Magdalena, de la que ens explica patrimoni Gencat que ha estat molt modificada al llarg dels segles , XI - XII // XIV - XV // XVIII -,..Té una nau i un absis del que neix un altre de més petit utilitzat com a sagristia. A la façana sud hi ha la porta d'accés dovellada, al costat hi ha una finestra. Campanar d'espadanya d'un arc sobre el costat de llevant de la nau. Interiorment presenta un banc corregut al llarg de la nau i quatre arcs torals es troben deformats pel pes de volta de canó.


Actualment la finca és un allotjament rural : http://www.masiaarquells.com/entorno/?_gallery=gg-3-15

La  Montserrat Anguila Presas en publica una imatge.



Malgrat la descreença creixent és oportú recordar que la Biblia recull a Deuteronomi 27, 14-26 les malediccions de Déu, en les que trobareu dades de tristíssima actualitat :

"Maleït el qui violi els drets de l'immigrant, de l'orfe o de la viuda!" I tot el poble respondrà: "Amén."

"Maleït el qui es deixi subornar i/o assassini un innocent!" I tot el poble respondrà: "Amén."

Actualitzem-ne alguna :

“Maleït el qui espoli al poble català!" I tot el poble respondrà: "Amén."

Maleït el qui permeti la destrucció del patrimoni històric i/o artístic!" I tot el poble respondrà: "Amén."

Sou pregats d’afegir-vos a la tasca de recuperar – si mes no – la memòria històrica del nostre patrimoni, fent-nos arribar imatges i/o dades a l’email coneixercatalunya@gmail.com , castellardiari@gmail.com 

Catalunya us ho agrairà.

El terratrèmol que sacsejava aquest estiu de l'any 2023 l’Atles,   és dissortadament una inesperada “ col·laboració “  per al genocida Muammad as-Sādis ibn al-asa  (Rabat, Marroc, 21 d'agost de 1963) de desfer-se de tants amazics com sigui possible, i  que no ho amagava amb  l’actuació clarament negligent  retardant l’ajuda internacional.

Malgrat que clarament Muammad as-Sādis ibn al-asan, no te la “ baraca “ ,  que  se li atribuïa al seu pare Hassan II ,  desprès del terratrèmol que va tenir lloc a l'Atles,   fa bona l’afirmació de l’Ermessenda de Valrà, “ les VI parts mai foren bones “

https://www.vanitatis.elconfidencial.com/casas-reales/2022-08-24/mohamed-vi-dando-tumbos-calles-paris_3480149/

Que Santa Magdalena  i  Sant Antoni de la Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  amazics ,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits,   saharauis  ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.