dimarts, 16 de maig del 2017

GIRONA. COLORS I FLORS. L’ESGLÉSIA DE SANT JOSEP DE L’INSTITUT DE RELIGIOSES DE SANT JOSEP DE GIRONA.

Llegia ; Maria Gay i Tibau (Llagostera, 24 d'octubre de 1813 - Girona, 10 de març de 1884) fundadora de la congregació de les Germanes de Sant Josep de Girona, ha estat proclamada serventa de Déu per l'Església catòlica, el dia 9 de desembre de 2013, el papa Francesc va proclamar les seves virtuts heroiques i li atorgà el títol de venerable, pas previ a la seva beatificació.

Visitàvem Girona el dilluns 15 de mag de 2017, festa de Sabadell, l’objectiu de l’excursió era veure – una vegades més – Girona, temps de flors, que en aquesta ocasió s’hauria d’haver qualificat com, Girona, Colors i Flors.

La 62a Exposició de flors, monuments, patis i jardins, permet accedir a una bona part del patrimoni històric, que en algunes casos és únicament accessible previ pagament, i en altres per estricta invitació de les entitats que per així dir-ho ‘ocupen’ els temples.

Tenia ocasió de visitar l’església de Sant Josep, de la congregació que fundava la Venerable, Maria Gay i Tibau, annexa al Centre Geriàtric que porta el seu nom, i que pertany a l’ Institut de Religioses de Sant Josep de Girona (IRSJG), una institució dedicada a la cura de persones ancianes i malalts des de l'any 1870.



Sota el lema "Alleujar el dolor i sembrar la pau", l'Institut, conjuntament amb el seu equip de professionals i voluntaris, desenvolupa la seva tasca a clíniques, residències geriàtriques i escoles, fet que li confereix una àmplia experiència en els àmbits sanitari-assistencial i educatiu.

L’església s’aixecava pel mestre d’obres Francesc Salvat i Juncosa l’any 1893, altres obres seves a Girona son: el col•legi de la Caritat (1884) i la continuació de l'església del Sagrat Cor (1887), a Sant Feliu de Guíxols, la casa de Llorenç Arxer (1898) i la de Narcís Girbau (1899), i a Palafrugell, construí la casa Girbau (1895). Ens agradarà tenir noticia a l’email coneixercatalunya@gmail.com del lloc i data de naixement i traspàs d’aquest mestre d’obres.

L’interior és d’una extrema bellesa, patrimoni Gencat, explica que l’edifici està quan fa més de 125 de la seva construcció [en fase de documentació]

Ens agradarà tenir més noticies d’aquest edifici a l’email coneixercatalunya@gmail.com