divendres, 12 de maig del 2017

TEMPLE EXPIATORI DEL SAGRAT COR DEL CONVENT DE LES MONGES MÍNIMES. MÓRA D’EBRE. RIBERA D’EBRE. TARRAGONA. CATALUNYA

Retratava la façana de l'església del Convent de les Monges de l'Orde dels Mínims de Móra d’Ebre , dedicada al Sagrat Cor de Jesús, que s’inaugurava el 5 de juny de 1925 amb caràcter de temple expiatori, com el seu homònima de la muntanya del Tibidabo a Barcelona.


Joan Abril i Guanyabens (Mataró, abril de 1852 - Tortosa, juliol de 1939) fins juliol 1926, l'arquitecte del bisbat de Tortosa, en va ser l’autor, com ho havia estat del Convent annex.


Quan a la descripció tècnica patrimoni Gencat ens diu que és d'una sola nau amb capelles laterals i absis poligonal.
Tant la nau com l'absis estan coberts per voltes d'aresta sostingudes per fines columnetes adossades als murs, i amb capitells decorats. Els arcs torals són apuntats. Les capelles laterals presenten voltes apuntades, de la mateixa manera que els arcs formers que s'obren a la nau, també apuntats. El cor, als peus del temple, està sostingut per una volta d'aresta força rebaixada, dividida en dues tramades. Una de les claus de volta està gravada amb la data 1925. Les finestres que il•luminen el temple són d'arc apuntat. La façana del temple presenta un portal d'arc apuntat motllurat, sostingut per dues columnes amb basament i capitells decorats. Damunt del portal hi ha una fornícula apuntada i, per sobre seu, una gran rosassa amb dibuix radial. El parament està coronat per un joc de motllures situat damunt d'un conjunt d'arquets.

L’accés amb vehicle es complicat – la senyalització és infame - , i com acostuma a succeir , dissortadament l’església únicament és accessible quan s’hi duen a terme celebracions litúrgiques.


Fotografia de Jordi Contijoch Boada

Les monges mínimes es dediquen a la vida contemplativa amb un caire ascètic molt auster. L'austeritat i la vida quaresmal impliquen una total conversió envers Déu: el quart vot de l'orde és el de fer aquesta vida quaresmal, amb dejunis, rigor i abstinència durant tota la vida, no únicament durant la quaresma. Practiquen l'oració contínua, per a elles mateixes, conreant el diàleg intern, i la pregària pública en els oficis, a més del silenci per afavorir el recolliment i la meditació.

A Catalunya l’Ordre té casa oberta a Barcelona, Valls i Móra d’Ebre.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com