dissabte, 23 de desembre del 2017

IN MEMORIAM DE L’ESCOLA AGRÍCOLA MÉNAGÈRE SANTA ANNA DEL CASTELL DEL REMEI. PENELLES. LA NOGUERA URGELLENCA. LLEIDA. CATALUNYA

Des del coneixercatalunya.blogspot.com començàvem l’any 2015 amb el propòsit de recuperar – fins on sigui possible – la memòria de les escoles anteriors al que anomeno II feixisme ( Dictadura del general Franco ); NOMÉS en el curt període la II República Española s’obrien a Catalunya més de 1600 centres, i prèviament tant des de l’àmbit privat , o religiós, com de la Mancomunitat de Catalunya activa entre 1914 i 1923/1925, es va desenvolupar una gran activitat en els àmbits de l’educació i la cultura ; alguns tenen avui altres destinacions, públiques o privades, altres continuen servint al fi que els feia construir, i dissortadament molts son hores ara, només un trist record.


Pensava – em confesso un optimista incorregible - que seria una tasca senzilla perquè comptava tenir l’ajuda de les Administracions, i/o que trobaria almenys una persona per cada poble, vila o ciutat de Catalunya, interessada per aquests temes del patrimoni històric col•lectiu. Encara que fins al dia d’avui no ha estat així, no perdo l’esperança.


Des de l’1 d’abril 1939 en que començava tècnicament el II feixisme ( dictadura de Franco ), fins als nostres dies, des de les administracions públiques, s’ha fet una tasca quina finalitat última és l’anorreament de Catalunya, si més no, en l’àmbit cultural, i molt concretament pel que fa a la documentació del patrimoni Històric i/o Artístic .


L’adveniment de la ‘ Democraciola’ , no ha suposat cap canvi substancial en aquesta ‘política’ , i és que l’oblit de la ‘petita història’ és un pas previ – i necessari – per assolir la fita proposada pel Ministerio de Incultura y Odio Racial, d’esborrar qualsevol identitat ‘diferenciada’.


L’any 2014 visitava novament el nucli del Castell del Remei, al terme de Penelles, a la Noguera urgellenca, que no havia cridat – dissortadament – l’atenció del Josep Salvany Blanch:
http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/2014/08/llar-santa-anna-dels-germans.html


la Congregació Religiosa Germans Franciscans de Creu Blanca, em feia arribar un llibret on s’expliquen algunes dades de la història d’aquest nucli, així;

A la finca del Castell del Remei, a la comarca de l’Urgell, vers el 1910 va crear-se una escola agrícola ménagère , el Col·legi Santa Anna, a càrrec de religioses d’ensenyament general, de la Congregació de Religioses Dominiques de l'Anunciata. que també tenia com a objectiu però , ensenyar a les noies les pràctiques casolanes d’una casa de camp.

 L’escola portava el nom de Santa Agna i havia estat una iniciativa de Anna Jover Peix ( de la família propietari de la Banca Jover ) , muller del propietari de la finca, Ignasi Girona Vilanova (Barcelona, 1857 - 1923). 




L’escola tancava l’any 1975, i es signava el traspàs als Germans Franciscans de Creu Blanca al mes de agost de 1977 i al gener de l’any 1978 començaven a arribar els primer interns.


 El 8 d’abril de 1978 es feia la inauguració oficial amb presència dels bisbes de la Seu d’Urgell, Solsona i Tànger , i el fundador de la Congregació Religiosa Germans Franciscans de Creu Blanca , el germà, Isidoro Lezcano Guerra (Tenoya, Las Palmas de Gran Canaria, 1935 - Las Palmas de Gran Canaria., 20 de febrer de 2006).


Al ensems el capellà de la casa s’ocupava de la instrucció dels nois.


Ens agradarà tenir noticia de l’arquitecte autor de l’edifici l’any 1910, i els de les darreres ampliacions i reformes a l’email coneixercatalunya@gmail.com


Catalunya decidia 21.12.2017 quan ‘bones’ poden ser les festes nadalenques i els dies que vindran.


En paraules del Jordi Sánchez Picanyol (Barcelona, 1964) , tothom va tenir ‘llum als ulls i força al braç’.


Parlant des del que abans en dèiem ‘ la història Sagrada’ , la imatge de la victòria de David enfront de Goliat és inevitable, tant com el fet que en aquesta ocasió malgrat les pressions del poder – civil, religiós, militar - el poble no ha triat a Barrabàs.


La democràcia ha de restaurar – fins on sigui possible – les trencadisses provocades en l’aplicació de l’article 155, i el nou govern de la Generalitat com a primera feina ha de fer una avaluació de danys i pèrdues