dimecres, 11 d’abril del 2018

TENIU MÉS DADES DE L’ESGLÉSIA DE SANTA FE I EL LLOGARET DE GUARDIOLA AL TERME DE BASSELLA, A LA COMARCA DE L’URGELL SOBIRÀ?. LLEIDA. CATALUNYA

Retratava al Josep Olivé Escarré ( Sant Llorenç Savall, Vallès Occidental, 2 de maig de 1926 ) amb la imatge al fons de l’església de Santa Fe de Guardiola, o Santa Fe de Guardiola de Bassella, i fins Santa Fe de Guardiola de Segre, que es dreça a 682 metres d’altitud, al vessant de tramuntana de la serra del Pubill.


L’església de Santa Fe és capçada per un absis romànic del segle XII, edificat sobre la roca.

L’enciclopèdia catalana ens diu que l’esquerra del Segre, a la part meridional del terme de Bassella , hi ha els llogarets de Guardiola i Mirambell.

El llogaret de Mirambell, d’estructura típicament ibera, és situat dins el terme parroquial de Guardiola.

Al Sud de Guardiola, hi ha el mas i antiga caseria de la Portella, a 663 metres, al vessant de ponent de la serra del Pubill, transformada avui en una residencia de turisme rural.

Patrimoni Gencat ens explica que Santa Fe de Guardiola es troba en un petit veïnat del municipi de Bassella, situada sobre un promontori amb la capçalera assentada sobre una gran roca. És una construcció d'una nau coberta amb volta de canó, modificada en època moderna, i absis semicircular. Va ser ampliada amb dues capelles, a cantó i cantó de la nau, i una sagristia al costat de ponent, a tocar de l'absis. Presenta dues finestres de doble esqueixada, una al centre de l'absis i l'altra al mur de migdia. en aquest mateix costat s'obre la portalada d'arc de mig punt adovellada precedida per un porxo. A ponent s'alça la torre campanar refeta recentment.

Des d’aquestes alçades isolades la sensació de la l’existència i àdhuc la presència de Déu, és molt forta.

Santa Fe de Guardiola té en el millors dels casos un culte esporàdic; advertíem que al petit nucli – sense cap presència humana el dia de la nostra visita – es fan obres en algun dels edificis.

Guardiola, Mirambell, Bassella, l’Urgell sobirà, estant prop de Déu, i MOLT, MOLT LLUNY de Barcelona.

Ens agradarà rebre alguna imatge del interior a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Per als catalans la conservació del patrimoni històric i/o artístic és un imperatiu ètic.

Si sabeu d’algun mitjà català i democràtic al que li pugui interessar publicar-ho us agrairé que li feu arribar

Donec Perficiam , lema en llatí que significa «fins a reeixir», «fins a aconseguir-ho». Fou el lema de les Reials Guàrdies Catalanes — la guàrdia de corps del rei-arxiduc Carles III -, i ha estat adoptat avui per una bona part de la ciutadania catalana.

Antonio Mora Vergés