divendres, 8 de juny del 2018

CAL SANYES. SÚRIA .BAGES. LA CATALUNYA – ENCARA – DEL 155

El Joan Dalmau Juscafresa, autor del bloc https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com.es/ em feia arribar uns enllaços :
file:///C:/Users/Usuario/Downloads/ANNEX-1-FITXES_A.pdf

I en relació a la casa de Súria coneguda com CAL SANYES, trobava ; edifici de planta baixa més tres plantes pis situat a la cruïlla entre el c/ Vilanova i el c/Gonzalez Solesio. En destaca al composició de les façanes amb la tribuna o boinder a la cantonada. S’ha realitzat una remunta en forma d’àtic amb coberta a una vessant.


En el tombant del segle XVIII al XIX, Cristòfol Sañes, sastre de Manresa, i Rosa Puig van donar lloc a una nissaga on tots els fills eren sastres i es casarien amb filles de sastres.

El 17 de setembre de 1820 Francesc Sañes i Puig es va casar amb Teresa Tarrès i Barris, filla del sastre surienc Ramon Tarrès. Teresa havia heretat un important patrimoni de terres dels Barris, que va passar als Sañes. Francesc Sañes es va establir com a sastre a Súria.

El seu fill, Ramon Sañes i Tarrès, nascut el 1827, seguiria l’ofici de sastre, tot i que l’any 1879 ja figura com a propietari. Ramon va morir cap a 1900.

Els Sañes tenien cases al barri de Sant Jaume i eren els amos de terres a les Cabanasses, que van vendre a diferents persones que s’hi van fer cases, donant lloc a l’actual barri de cal Trist.

El fill de Ramon, Josep Sañes, l’any 1917 ja tenia la sastreria al raval de la Carretera, actual carrer de González Solesio.

La casa de cal Sañes no es degué construir molt abans d’aquesta data, potser cap a 1910.

Nota: els Sañes no van catalanitzar mai el cognom, que sempre apareix com a Sañas o Sañes.

Cap dada de l’autor, sou pregats de fer-nos-ho saber a l’email coneixercatalunya@gmail.com

El Valentí Pons Toujouse, autor del bloc MODERNISME http://vptmod.blogspot.com.es/ em deixava un missatge; he trobat que la Cooperativa és del paleta Pau Duarri, 1921. A Súria tenia obres l'arquitecte de Manresa, Josep Firmat Serramalera (Manresa, 1889-1970)

Segur, segur, segur, que la major part dels edificis de Súria, el Bages i Catalunya, NO SON de ‘desconegut’, oi?.

L’article 155 té una ombra molt allargassada.