divendres, 22 de juny del 2018

IN MEMORIAN DE LA UNIÓ MAÇANENCA. MAÇANET DE CABRENYS . L’EMPORDÀ SOBIRÀ. GIRONA. CATALUNYA

Josep Azemar i Pont (Figueres, 1862 - Barcelona, 1914), va ser l’autor de l’edifici de la Unió Maçanenca situat al centre del poble. Patrimoni Gencat ens diu que és un edifici de planta baixa a doble alçada i un pis. La gran sala rectangular de la planta baixa, és d'una sola nau i presenta també una balconada interior que recorre tot el perímetre a excepció de la part posterior de la façana. Les seves considerables dimensions hi permeten el desenvolupament de les activitats lúdiques i socials dins un àmbit obert i públic. A l'exterior Azemar utilitza els recursos que també aplicà a d'altres construccions d'aquestes característiques, com són les societats d'Agullana i, sobretot, Darnius. En aquest sentit hem d'indicar la sobrietat i simetria que dominen tota la façana i la part posterior. La combinació de diferents materials-maó, ciment, ceràmica, carreus li serveixen per articular la primera, que dóna a la plaça en tres pisos ben diferenciats. Entre ells destaquen visualment les finestres llargues i estilitzades amb arcs lobulats que es disposen a mode de finestral seguit en el segon àmbit. Malgrat es tracta d'una arquitectura que presenta una decoració molt més abundant que la dels exemples de Darnius i Agullana, cal fixar-nos en el fet que tota ella no deixa de tenir mai un aspecte funcional, és a dir que és emprada per Azemar per subratllar determinats elements i àmbits (maó en els arcs de ferradura d'entrada i en el darrer pis etc.).

Fotografia del Lucien Roisin Besnard (L. Roisin) (París, 1884 - Barcelona, 1943)

Un fenomen social ben pales a moltes poblacions de l'Alt Empordà a partir de la segona meitat del segle XIX és La creació de societats de beneficència va ser un fenomen social ben pales a moltes poblacions de l'Alt Empordà a partir de la segona meitat del segle XIX. Amb el temps també esdevingueren centres de reunió local i promotores de múltiples activitats lúdiques i culturals.

Josep Azemar i Pont es convertí en uns dels principals dissenyadors d’aquests edificis que acollien al ensems, activitats socials i lúdiques.
La Unió Maçanenca es fundà durant la segona meitat del segle XIX, i Azemar s'encarregà de projectar el seu edifici a inicis del segle XX.

Josep Azemar i Pont (Figueres, 1862 - Barcelona, 1914

L’edifici que apareix a la dreta és Can Molar de la que no trobava dades de l’autor, sou pregats de fer-nos-ho saber a l’email coneixercatalunya@gnail.com i/o castellardiari@gmail.com