dissabte, 6 d’abril de 2019

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE LA MARE DE DÉU DEL COLL. SALAS. EL PALLARS JUSSÀ. LLEIDA. CATALUNYA

El Josep Vives Domingo publica una esplèndida fotografia de l’església Parroquial de Salas de Pallars, advocada a la Mare de Déu del Coll.


Llegia que la data de 1607 figura a sobre del portal meridional. A la reixa afegida al damunt de la porta principal hi ha la data de 1880.

L'església conserva una creu gòtica de plata sobredaurada.

Torre-campanar de l'església parroquial: segons Luís Monreal y Tejada (Saragossa, 1912 – Barcelona, 1 de novembre de 2005) i Martí de Riquer i Morera (Barcelona, 3 de maig de 1914 - 17 de setembre de 2013) , el castell de Salàs, devia alçar-se dins el clos i en la part alta, prop de l'església i no lluny de la plaça quadrada i porticada.

Patrimoni Gencat ens diu ; església de tres naus. Al mur de migdia hi ha la porta dovellada amb impostes i extradós formant ressalt. La nau principal és de volta de canó, estant precedida pel cor que és sostingut per una volta d'aresta. Les naus laterals tenen dues voltes d'aresta cadascuna, els formers de les quals descansen a sobre de pilars quadrats. L'altar està més elevat al damunt d'unes arcades de mig punt del carreró posterior.

Fotografia de Clara López Basanta

El campanar i tota l'església foren ampliats produint unes porxades al davall de la coberta.

Salas, el Pallars jussà, el Pallars sobirà, Lleida, Catalunya , tenen molt a ‘viure’, poseu a la vostra agenda.

https://coneixercatalunya.blogspot.com/2014/08/ancienne-eglise-de-saint-pere-al.html

Cap comentari: