dissabte, 6 d’abril del 2019

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE LA MARE DE DÉU DEL COLL. SALAS. EL PALLARS JUSSÀ. LLEIDA. CATALUNYA

El Josep Vives Domingo publica una esplèndida fotografia de l’església Parroquial de Salas de Pallars, advocada a la Mare de Déu del Coll.


Llegia que la data de 1607 figura a sobre del portal meridional. A la reixa afegida al damunt de la porta principal hi ha la data de 1880.

L'església conserva una creu gòtica de plata sobredaurada.

Torre-campanar de l'església parroquial: segons Luís Monreal y Tejada (Saragossa, 1912 – Barcelona, 1 de novembre de 2005) i Martí de Riquer i Morera (Barcelona, 3 de maig de 1914 - 17 de setembre de 2013) , el castell de Salàs, devia alçar-se dins el clos i en la part alta, prop de l'església i no lluny de la plaça quadrada i porticada.

Patrimoni Gencat ens diu ; església de tres naus. Al mur de migdia hi ha la porta dovellada amb impostes i extradós formant ressalt. La nau principal és de volta de canó, estant precedida pel cor que és sostingut per una volta d'aresta. Les naus laterals tenen dues voltes d'aresta cadascuna, els formers de les quals descansen a sobre de pilars quadrats. L'altar està més elevat al damunt d'unes arcades de mig punt del carreró posterior.


Fotografia de Clara López Basanta

El campanar i tota l'església foren ampliats produint unes porxades al davall de la coberta.

Salas, el Pallars jussà, el Pallars sobirà, Lleida, Catalunya , tenen molt a ‘viure’, poseu a la vostra agenda.

 l’ANTONIO GALLARDO I GARRIGA (Barcelona, 18/04/1889 – 16/06/1942), li poso la O al nom, perquè com en el meu cas, en aquella època no es permetia la inscripció al Registre Civil de noms en altres llengües que no fossin el castellà –  “ ells “ en diuen espanyol, retratava l'any 1931, Vista parcial de Salàs de Pallars i l'església



TORRE BERTA

https://latribunadelbergueda.blogspot.com/2023/07/torre-barta-salas-de-pallars.html

IN MEMORIAN, DEL CAFE CINEMA

https://latribunadelbergueda.blogspot.com/2022/08/in-memoriam-cafe-cinema-dega-salas-el.html

IN MEMORIAM ESCOLA DE NENES

http://totsonpuntsdevista.blogspot.com.es/2016/02/in-memoriam-escola-de-nenes-de-salas-de.html

IN MEMORIAM . ESCOLES PÚBLIQUES

http://totsonpuntsdevista.blogspot.com.es/2016/03/in-memoriam-escoles-publiques-de-salas.html

Ens queda feina, sou pregats de fer-nos arribar fotografies dels edificis monumentals de Salas, del Pallars jussà, i d'arreu de Catalunya, a l'email castellardiari@gmail.com 

Que la Marededéu i    Sant Antoni de la  Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  , amazics, illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  sahrauís ... , pescadors , pagesos, ramaders ,..    i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.