dimarts, 30 d’abril del 2019

IN MEMORIAM. ANTIGUES ESCOLES/ANTIGA CASA CONSISTORIAL. PORTBOU. L’EMPORDÀ SOBIRÀ. GIRONA. CATALUNYA

Demanaré a l’Enric Sànchez-Cid ( Portbou, 26 de maig de 1928 ), que hi ha de veritat en la informació que trobava en relació a les antigues escoles de Porbou que funcionaven fins a l’adveniment de la II República.
http://www.coac.net/COAC/centredocumentacio/Girona/arxiu/edificis/dades/fitxa.html?registre=&autor=&denominacio=&adreca=&poblacio=portbou&page=2&pos=12

Edifici de planta baixa i dos pisos envoltat de jardí, i clos per una tanca d'obra i forja, amb pilars d'obra coronats per escates de ceràmica vidriada. A la façana principal porta d'entrada per arc curvilini a la planta baixa, balcó corregut amb dues obertures també d'arc curvilini al primer pis i ocul decorat al segon. Coberta planta amb barana d'obra envoltant la terrassa. Barana amb decoracions florals dins de semicercles i gran rellotge sobresortit al centre. Decoracions ceràmiques i en guix a diversos punts de la façana.

Després de la cessió per part de l'Ajuntament a la Fundació Walter Benjamin es preveu la seva rehabilitació. Aquesta permetrà la instal·lació d'una gran biblioteca, sales privades per a reunions, treballs i espais per a exposicions.

Després d'un projecte no realitzat de l'any 1888 per a la construcció d'escoles públiques i habitatge per als mestres, del mestre d'obres Josep Vila, l'arquitecte Manuel Almeda i Esteva (Girona, 1848 – 1938) projecta l'any 1909 aquest edifici. Originàriament constava de dos cossos separats per un solar amb funcions de pati d'escola, on tres anys després es bastí l'edifici de l'Ajuntament

L'escola va abandonar l'edifici en els anys de la 2a. República, quan es varen construïr (aprox. 1933) les Noves Escoles (vegeu reg. 4629) i en els anys 70 l'edifici va quedar totalment abandonat amb la construcció del nou Ajuntament

Des d'aleshores el seu deteriorament ha estat constant.

L'any 2003 l'Ajuntament cedeix la propietat de l'edifici a la Fundació Walter Benjamin que després de la seva rehabilitació hi havia d'establir la seva seu, una rehabilitació prevista per l'any 2004 a càrrec dels arquitectes del despatx del britànic Norman Foster (Manchester, Regne Unit 1 de juny de 1935).

Però l'any 2005 l'anunciada rehabilitació ha quedat en un avantprojecte, la seva realització està pendent de la creació de la fundació.

Fotografia 2009. Carles Aguilar

De l’escola que de forma breu substituïa aquesta en té l’Enric Sànchez-Cid ( Portbou, 26 de maig de 1928), un record molt viu.
http://totsonpuntsdevista.blogspot.com.es/2015/02/memoria-de-les-escoles-de-portbou-la-ii.html

Li havíem dedicat també unes ratlles a l’escola que va deixar de funcionar.
https://latribunadelbergueda.blogspot.com/2016/01/projecte-nr-escoles-i-habitatge-mestres.html