dijous, 24 de setembre del 2020

ESGLÉSIA DE LA IMMACULADA CONCEPCIÓ. ISIL. EL PALLARS SOBIRÀ. LLEIDA

 

El Josep Maria Soler Pages púbica una fotografia de l’església parroquial d’Isil, avui al terme de l’Àneu sobirà,a la comarca homònima del Pallars.  Patrimoni Gencat explica que el temple d´Isil amb l’advocació de la Immaculada Concepció, també anomenada Puríssima Concepció , tal i com la coneixem avui, és fonamentalment un edifici emmarcable dins un gòtic tardà.

 


 Fotografia. Jordi Contijoch Boada.

 S´aixeca en una illa entre dos braços de la Noguera, i la definició dels seus volums exteriors està dominada pel disseny de la coberta a dues vessants, a la capçalera s´evidencia l´estructura d´un absis poligonal amb grans contraforts que reforcen el parament i integren simètricament dos espais a manera de capelles.


Fotografia del interior Jordi Contijoch Boada.

El desnivell de la seva coberta respecte a la de l´absis permet ampliar el sistema de buits, el qual es complementa en les parts laterals amb altres obertures sota el ràfec de la teulada.

Tanmateix, cal tenir en compte els buits de la façana principal, en particular els que configuren l´eix d´una portalada setcentista, obra de concepció senzilla i pedra ben tallada, que inclou al seu damunt una fornícula i un òcul circular.

Als angles de la façana se situen dos contraforts que l´emmarquen. Trenca la simetria del conjunt un campanar que, al damunt d´un basament integrat al frontis, s´aixeca com a projecció d´un octògon regular de costats desiguals, coronat amb xapitell de planta similar.

Joan Coromines i Vigneaux (Barcelona, 21 de març de 1905 - Pineda de Mar, Maresme, 2 de gener de 1997) quan al topònim isil , li atorga el significat (silenciós, amagat).

Els Pallars  sense cap mena de dubte estan prop de Déu, encara que en  el terreny material, massa allunyats de la conurbació barcelonina.