divendres, 4 de setembre del 2020

LA TORRE IRIS PROMOGUDA PER CECÍLIA REIG ARGELAGOS. LA GARRIGA

la Carme Pecanins Luna em feia arribar imatges de la Torre Iris que forma part de l’illa Raspall de la Garriga, i que va ser edificada per l’arquitecte Manuel Joaquim Raspall i Mayol (Barcelona, 24 de maig de 1877 - la Garriga, 15 de setembre de 1937) a instàncies de la Cecília Reig Argelagós , de la que ens agradarà tenir noticia del lloc i data de naixement i traspàs , i si fos possible alguna imatge a l’email coneixercatalunya@gmail.com , que com la Bombonera, les llogava als estiuejants.


Patrimoni Gencat explica que la Torre Iris (1910) malgrat l'aparença de casa unifamiliar, conté dos habitatges relacionats per una escala com si fos una casa de veïns. Consta de semisoterrani, planta baixa, pis i golfes, i una terrassa-mirador coberta de teula vidrada en color marró i groga, formant dibuixos geomètrics. El cos central és cobert amb teulada a dues vessants amb amplis ràfecs a banda i banda. Els paraments sota el ràfec i els capcers de les façanes i la torre són esgrafiats amb dibuixos geomètric florals. Les baranes de forja segueixen una decoració similar. Els murs tenen un sòcol de pedra irregular; la resta són estucats imitant carreus fins arribar al primer pis i llisos a la resta. Raspall hi continua usant arcs de mig punt i carpanells i obertures el·líptiques o ovalades. A la planta baixa i a la planta superior hi ha un conjunt de vitralls.
http://www.visitalagarriga.cat/ca/illa-raspall


Si teniu interès en la Carme Pecanins Luna, “dibuixant i pintora”, o en alguna de les seves obres, sou pregats de fer-nos arribar un email a castellardiari@gmail.com i li farem arribar.