diumenge, 7 de febrer del 2021

TENIU MÉS DADES DE LA CAPELLA ADVOCADA A SANT MARTÍ DE TOURS, DE LA CASA CAVALLERA-ALTA A CANALDA?. ODÈN. EL SOLSONÈS.

  

El Joan Dalmau Juscafresa em feia arribar una fotografia de la capella de la Casa Cavallera-Alta a Canalda-Odén, advocada a Sant Martí de Tours.




Llegia ;  Masia catalana amb 1121 anys d'història, (900/2021) Allotjaments Rurals a l'antic paller de la finca 50% energia solar / 50% energia convencional subterrània 112ha de terreny totalment ecològic, àmplia zona verda, barbacoa i diverses activitats; (consultar web : www.casacavallera.com) Magnífiques vistes de diverses comarques catalanes.

 

El nom original era "CAVALLARIA", prové de "CAVALL" i ha anat derivant amb el pas del temps fins al nom actual.


La finca pertany a la mateixa família des de l'any 900.


Típica masia catalana de muntanya de llarga història i tradició amb diverses ampliacions en els anys 1844 i 1954, situada a 1225 metres d'altitud, envoltada d'una explotació de cereal, patata i aprofitament forestal.

 

Durant 8 segles a part de l'habitatge, hi havia diverses coves habitades a la finca.


Molt aconsellable “El trogloditisme a la comarca del Solsonès. Apunts”, de l’autor  Gener AYMAMÍ i DOMINGO ( Reus, el  Camp jussà de Tarragona, 16.08.1951)


Cap referència a la capella advocada a Sant Martí de Tours de la Casa Cavallera-Alta a Canalda-Odén que retratava Capolatell el 9 d’agost de l’any 2008




L’estructura de l’edifici, llevat del petit campanar d’espadanya,  dóna peu a sostenir que estem davant d’una “capella trentina”; aquell Concili en que s’establien les bases de la multinacional Església Catòlica Apostòlica  i Romana, instava als propietaris rurals a construir capelles, oratoris i ermites , per fomentar la religiositat. En la construcció s’havia de posar per davant aquesta finalitat pràctica, sacrificant - si calia – l’estètica “ tradicional”.


Les capelles, oratoris i ermites, comportaven al ensems “prestigi social” als seus constructors.


No sabia trobar el Catàleg de Masies d’Odèn.


No apareix a la llista de monuments d’Odèn.


No se’n fa esment a l’Enciclopèdia Catalana




Que Sant Martí que es partia el capell amb els pobres, intercedeixi davant l’Altíssim perquè s’aturi aquesta sindèmia que s’acarnissa amb les persones grans,els malalts crònics, els que pateixen limitacions físiques i/o psíquiques, i  aquells que no tenen una bona situació econòmica.