diumenge, 14 de febrer del 2021

CAPELLA DE LA MAREDEDEU DE MONTSERRAT DEL CLOS MONTSERRAT [ MAS DE L’ALEMANY I PAU CIRERA ] CONSTANTÍ. EL TARRAGONÈS.

 

El Raul Pastó Ceballos publica una fotografia del mas de l’Alemany , al terme de Constantí, a la comarca del Tarragonès. 





En la meva recerca al Catàleg de Masies:

https://dtes.gencat.cat/rpucportal/AppJava/cercaExpedient.do?reqCode=veureDocument&codintExp=238296&fromPage=load

Localitzava el Clos Montserrat que integra el masos Alemany i Pau Cirera.


http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=38469


Llegia del Mas d’Alemany,  localitzar al camí de Gavarres,  té un edifici principal construït al voltant de 1827, d’estil barroc popular. A més, d’una capella de finals del segle XVIII, un celler, les restes d’una era i arbres exòtics.


Els amics de Pobles de Catalunya afegeixen ; Masia i capella d'inicis del segle XIX, resultat de la transformació d'un mas més antic, segurament dels segles XVI o XVII.


Constitueix un gran casal amb un cos central de planta quadrada i dos cossos laterals porxats a l'altura del primer pis.


A la part baixa del cos lateral esquerre hi ha la capella.


Té portal d'arc escarser, un ull de bou i campanar d'espadanya sobre els porxos del primer pis. La casa, de planta quadrada i teulada a quatre aigües, té planta baixa, pis i golfes.


La façana principal, que té restes de pintura, té portal d'arc escarser i totes les obertures emmarcades amb pedra. Al voltant de la casa hi ha diversos cossos annexos.


No en trobava dades a :

https://www.facebook.com/arxiudeconstanti


Ens agradarà tenir noticia a l’email coneixercatalunya@gmail.com del promotor de l’edifici, del seu autor i per descomptat de l’advocació que tenia la capella;  el  Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavín), em deia;  Capella de la Marededéu de Montserrat de la masia Clos Montserrat.




La dictadura franquista feia una excel·lent tasca de desinformació del Patrimoni Històric de Catalunya, tasca,  que malgrat els més de 40 anys de “democraciola” no s’ha aconseguit revertit.




Que la Marededéu de Montserrat,  intercedeixi  davant l’Altíssim perquè s’aturi aquesta sindèmia ,  que s’acarnissa amb les persones grans, els malalts crònics, i els que pateixen estretors econòmiques.