dilluns, 15 de febrer del 2021

CAPELLA DE L’APÒSTOL SANT PERE. MAS DEL SOLER. LA BARONIA DE RIALB. LA NOGUERA.

  

El Jordi Vila Juncá, sherpa emèrit dels Pirineus,  exerceix de notari gràfic, narrador visual,  en diu Facebook, de les terres de l’Urgell sobirà i les comarques confrontades, i atesa la situació de “ presó local  RENOVABLE  “,  en que ens trobem a Catalunya, establíem una joint venture, ell aporta les imatges, i l’Antonio Mora Vergés, fa la recerca d’informació, i confegeix la publicació que es penjarà en un blog, i al ensems s’oferirà  als mitjans informatius perquè en valorin la seva publicació.

 

 

M’enviava fotografies de l’església de Sant Pere del Soler , que es troba isolada a prop del mas Soler, a uns 380 metres al nord d'aquest, al terme de la Baronia de Rialb , a la comarca de la Noguera.






Patrimoni  Gencat explica que és un   edifici d'una sola nau, de planta rectangular, amb la capçalera formada per un absis semicircular. A la façana principal, situada a ponent, hi trobem la portalada resolta en arc de mig punt, executat en un sol carreu retallat per l'intradós i l'extradós en forma d'arc. Sobre hi trobem una finestra d'una esqueixada. Hi ha una altra finestra, de doble esqueixada, al centre de l'absis. Les façanes no tenen ornamentació i només hi ha un auster ràfec bisellat a la part alta. L'aparell és de carreuó irregular, amb alternança de carreus poc polits, treballats amb tallant, especialment al mur sud i a l'absis.

 

La seva teulada és a doble vessant, coberta per lloses de pedra. Sobre la façana de ponent hi ha un senzill campanar d'espadanya, d'un sol ull, sense arc ni campanes.

 

A l'interior hi trobem una volta de canó, reforçada per un arc toral que arrenca de pilars adossats als murs laterals, i acabada a llevant amb un absis semicircular, obert a través d'un arc presbiteral. A la façana sud es conserven els elements de la porta original, paredada i totalment destruïda a l'exterior, segurament perquè fou desmuntada i traslladada a la façana de ponent, on té uns brancals de carreus treballats amb punxó que no s'avenen amb la resta de l'obra. Al mur nord, al costat de l'absis, s'obre una fornícula rectangular, de datació imprecisa, que no es manifesta a l'exterior. Pot ésser original, però té mostres evidents d'haver estat reformada.

 

Arran de façana meridional hi trobem el cementiri, en el qual s'hi ha construït un mòdul de nínxols recentment.

 

Les característiques tipològiques de l'edifici posen en evidència que es tracta d'un temple rural integrada en les formes pròpies del segle XII.


No es tenen notícies documentals anteriors al 1300 sobre aquesta capella, cal dir  però, que sempre hi ha hagut culte amb més o menys freqüència i que el rector de la parròquia  de la  Torre de Rialb, advocada   SantIscle i Santa Victòria , portava l'inventari dels objectes que li pertanyien.


Fou i és una església vinculada estretament als amos del Soler, que guarden documentació  des del segle XIV.


http://www.baroniarialb.cat/portfolio-items/sant-pere-del-soler/

Sant Pere del Soler es troba ubicada dins el terme del Mas del Soler, continuant per la pista de Pallerols, uns dos cents metres més amunt del Mas. És un edifici d’estructura molt senzilla i té mostres evidents d’haver estat reformada.






Que l’ Apòstol Sant Pere, que es considerava indigne de rebre la mort de la mateixa manera que Jesús de Natzaret,  intercedeixi  davant l’Altíssim perquè s’aturi aquesta sindèmia ,  que s’acarnissa amb les persones grans, els malalts crònics, i els que pateixen estretors econòmiques.