dimecres, 3 de febrer del 2021

SANT GIRVÈS DE PERAMOLA, DITA TAMBÉ SANT GIL XIC. PERAMOLA. L’URGELL SOBIRÀ. LLEIDA

  

Havia enviat  al  Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya  ( Arxiu Gavín) , un enllaç publicat pel Santi Torres Torradeflot,  en el que identifica unes restes al terme d’Oliana,  com  l'ermita  o capella de Sant Gilibert de Cotarroi, explica que es troben  a llevant del mas homònim i constitueixen un temple romànic molt auster, possiblement del segle XI. Pels voltants s'observa restes muràries d'altres habitacles, fet que suggereix un possible vilatge adjacent.
El seu interior, de planta d'una sola nau i amb un absis reconstruït, allotja una cavitat enigmàtica, possiblement un aljub de petites dimensions.


La resposta del Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya  ( Arxiu Gavín) confirma que son les restes de Sant Gil Xic.


L’Enciclopèdia catalana diu de Cotarroi, Edifici del municipi de Peramola , l’Urgell sobirà.


No apareix  explícitament al catàleg de masies :


http://peramola.ddl.net/fotos/peramola/POUM%20aprov_inicial/Documents/04_REGISTRE.pdf


Que recull però ; Sant Girvés / Sant Gilibert prop Solans: L'estat d'emboscament i d'enderroc de l'edifici dificulta la seva interpretació. Sembla un temple de planta rectangular, orientat a llevant, amb capçalera diferenciada i un petit retranqueig a mitja nau, en forma d'absis de planta de ferradura, d'un radi molt reduït. Una paret de pedra seca ha tancat l'obertura respecte la nau, i l'absis ha estat enderrocat parcialment a la banda de llevant. L'aparell, irregular, és lligat amb una argamassa sòlida.


No sabia trobar – si el tenen – el Catàleg de Masies d’Oliana, ens adreçarem a l’Ajuntament demanant-los informació.


Des del Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya Arxiu Gavin )  em confirmen que està al terme de Peramola,  i afegien, des de la capella es veu el pantà d’Oliana.


Surt documentada com a Sant Girvès, popularment però, se la coneixia com a Sant Gil Xic perquè des d’aquest lloc també es veu l’ermita de Sant Gil d’Eroles de les Anoves, municipi d’Oliana.