dimarts, 16 de febrer del 2021

CAPELLA DE SANT PERE DE CAN COLL. SA PUNTA. BEGUR. L’EMPORDÀ JUSSÀ. GIRONA

 

El Joan Dalmau Juscafresa m’enviava un enllaç amb imatges d’un edifici religiós que segons Patrimoni Gencat s’identifica com Capella as Racó , al terme de Begur , a la comarca de l’Empordà jussà, que pertanyia a la casa Coll.


Que no es faci esment de l’advocació es quasi una norma d’estil en els àmbits “ presumptament cultes” en els que NO ES  considera la religió,  com una manifestació de cultura.  Està clar que la ignorància, més enllà de falsificar títols acadèmics – que també – sempre cerca la forma de justificar-se, oi?.


Demanava al Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa deCatalunya ( Arxiu Gavín), dades de l’advocació i em deien que estava advocada a l’Apòstol Sant Pere, i que pertanyia a Can Coll, i estava situada en un indret que es coneixia com Sa Punta o platja de Pals al terme de Begur


Patrimoni Gencat la descriu com ;   Capella de planta rectangular d'una nau, de color blanc , amb absis de punt rodó. Encarada a la casa del metge Coll – ens agradarà tenir noticia  a l’email coneixercataunya@gmail.com , del nom, propi , cognom matern i lloc i data de naixement i traspàs d’aquest metge -  , on hi ha la façana amb l'entrada de punt rodó (senzilla) flanquejada per 2 finestres allargassades i estretes.  Aquesta zona resta separada del frontó del teulat per una franja ceràmica (d'obra). El frontó clou amb un petit campanar d'espadanya. Al bell mig del frontó hi ha una finestra d'arc de punt rodó.

 

El teulat vola una mica i recull la sanefa abans esmentada per unir-se al volat del teulat pels laterals ,(que són opacs). La façana lateral dreta té el cos de la sagristia que li sobresurt (a l'alçada de l'absis) amb coberta planera a 3 aigües.

 

La façana posterior té l'absis semicircular i testera del teulat.

 

La cornisa dels teulats és de rasilles.


La retratava l’any 1986, el Miquel Ferrer López






https://calaix.gencat.cat/handle/10687/59881/browse?type=author&value=Ferrer+i+L%C3%B3pez%2C+Miquel

https://www.arquitecturacatalana.cat/es/autores/miquel-ferrer-i-lopez




Que l’Apòstol Sant Pere, que no es va considerar digne de patir la mateixa crucifixió que Jesús, intercedeixi davant l’Altíssim perquè s’aturi aquesta sindèmia que s’acarnissa amb les persones grans, els malalts crònics, els que pateixen limitacions físiques i/o psíquiques, i  aquells que no tenen una bona situació econòmica.


I que deturi tot intent de genocidi, ja vingui des de l’àmbit polític, o de l’àmbit militar.