diumenge, 7 de febrer del 2021

MAS LES COLS. OLOT. LA GARROTXA

 

L’ Olga Sacrest i Roca,  retratava l’any 1986 el mas les Cols,a la Carretera de la Canya, al  barri de la Rosaleda, al terme d’Olot, a la comarca de la Garrotxa.




La descripció de Patrimoni Gencat està un xic desactualitzada;  gran casal de planta rectangular amb el teulat a dues aigües i les vessants vers les façanes principals. S'utilitzaren carreus ben escairats per fer les obertures i els angles de l'edifici. Té baixos, planta noble i pis superior. La porta principal és a la façana oest i a la llinda presenta la inscripció de la data de 1779 i dibuixos estilitzats. La façana més remarcable és la sud: els baixos tenen tres grans arcades de mig punt; la planta noble presenta dues arcades de punt rodó sostingudes per columnes de base quadrada i capitells trapezoïdals i al pis superior hi ha sis arcades de mig punt. Tot el conjunt està voltat per un alt mur amb porta d'entrada d'arc de mig punt i petit teulat a dues aigües.

 

Des del maig de l'any 1990 s'hi ha establert el restaurant «Les Cols», l'únic d'Olot que va obtenir dues estrelles Michelin,[ sota la direcció de Fina Puigdevall Nogareda (Olot, 30 de maig de 1963) .




La seva cuina es caracteritza per la utització de productes i matèria primera de la seva terra, de la comarca de la Garrotxa, treballant, a més, per la seva recuperació.


Entre aquests hi ha el fajol, la patata de la Vall d'en Bas, el blat de moro, l'aviram, el fesol de Santa Pau, la ratafia, el tortell d'Olot, el porc i els embotits, la truita de riu salvatge, els caragols, el porc senglar, la tòfona, la castanya, el nap, els bolets, les herbes i les flors, etc....

 

Al llarg d'aquests anys ha participat a diversos congressos tant a nivell nacional com internacional.


 El restaurant Les Cols compta amb dues estrelles Michelin (la primera concedida l'any 2005 i la segona el 2010) i dos Sols de la Guia Repsol.


 El restaurant Les Cols és conegut, a banda de per la seva cuina, per la seva decoració.


L'any 2003, RCR Arquitectes va remodelar totalment les seves dependències.


Destaca especialment la sala, amb una gran taula i on el color daurat és el protagonista.


 

Fina Puigdevall va ser finalista al premi Garrotxí de l'any 2010.


 El desembre de 2018 li va ser concedir el Premi Nacional de Gastronomia 2019 com a reconeixement per a la xef del restaurant Les Cols d'Olot.

 

 El 2005 s’hi feia per l'estudi d'arquitectes RCR una transformació i un eixample considerable, tot i conservar els elements essencials. L’obra va contribuir a fer-los guanyar el premi Pritzker.


S'hi van afegir un menjador i uns pavellons que serveixen d'hotel.

https://lescols.com/fina-equip/


Sense oblidar les seves arrels, el mas les Cols, que havia estat utilitzat com a caserna en els dies foscos que seguien a l’alçament armat dels militars feixistes contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República,  ha fet un viatge del món rural a la excel·lència gastronòmica. 




Olga Sacrest Roca, MASIA DE LES COLS. Molta història , reconeguda restauració i sensibilitat exquisida en l’allotjament. 6 febrer 2021