dilluns, 17 de maig del 2021

EDIFICIS ESCOLARS ANTERIORS A LA DICTADURA FRANQUISTA. L’INSTITUT TÈCNICA EULÀLIA. BARCELONA

  La Mercedes Palau-Ribes, publica una fotografia amb aquest peu informatiu;




La casa de Alexandre Pons i Serra en el Paseo de la Reina Elisenda, tal como era en su origen. Alexandre Pons cedió gratuitamente parte de su finca para la construcción del puente sobre la avenida J.V. Foix (antiguo torrente). Foto cedida por sus descendientes.


L'Institut Tècnic Eulàlia es va fundar el 1925 al barri de Sarrià de Barcelona en un casal d'estil neogòtic. Va començar com a escola l'octubre de l'any 1925 al carrer Vilana 3.


El curs 1931-1932 es va instal·lar a l'actual edifici del passeig de la Reina Elisenda 20-22.


Durant el franquisme, també fou conegut com a "Estudios San Marcos" perquè se li revocà la llicència per a ensenyament secundari.

 

Fou dirigit inicialment per Bartomeu Oliver i Orell. Quan el 1938 s'exilià a Veneçuela, la direcció tècnica passà a Josep Campmany i Cunillé. Quan es jubilà, l'any 1971, la direcció es dividí entre Mercè Campmany i Núria Bonet.

 

S'ha caracteritzat per l'alt nivell del seu professorat, el catalanisme (fou un dels nuclis del Grup Torras i Bages), la laïcitat combinada amb una formació religiosa comprensiva, i l'ensenyament mixt.

 

Entre les activitats tradicionals destacaven la festa de Santa Eulàlia (patrona de l'Institut), el dia del llibre, la festa de Nadal i final de curs, els concursos literaris i de dibuix, les comunions al Monestir de Pedralbes, i els viatges d'estudi per Catalunya i Espanya (iniciats el 1957).


L’any 1985 va rebre la Creu de Sant Jordi.


El 1995 fou adquirida per la Fundació Collserola i unida amb l'Escola Frederic Mistral per formar el centre concertat Escola Frederic Mistral-Tècnic Eulàlia.




Fotografia Pere Lopez. Institut Tècnic Eulàlia, a Barcelona. Originalment, casa Pons Arola d'Enric Sagnier.


Cuideu-vos molt, ens que assumien l’obligació i el deure de fer-ho, NO SON BONA GENT.