dijous, 20 de maig del 2021

MAS D’EN COMAS. SANTPEDOR. EL BAGES

  L’Enric Moral m’enviava fotografies del mas d'en Comas , ubicat entre els termes de Santpedor i Sant Fruitós de Bages, l’àrea continuà essent una de les zones més fèrtils de la comarca del Bages per a la producció de cereals, antigament tota l'extensió del mas es dedicava al cultiu de la vinya.

 

 


 

 


 

És una construcció de planta irregular amb diferents cossos adossats: tines, coberts, corrals i estables. Els murs i parets són fets amb pedra. La casa principal està composta de baixos amb sostres de volta catalana i un gran celler, dos pisos destinats a habitatge i golfes. La casa encara conserva tres grans tines i la premsa. La coberta té un teulat a doble vessant. Al voltant de la casa hi ha diferents edificacions destinades a l'activitat agrícola i ramadera conformant un gran conjunt arquitectònic.

 

 





 Es conserven les tines de l’amo i del masover.

 

El mas es troba citat per primera vegada l'any 1641 amb el nom de "Manso Comas", el qual s'ha mantingut fins ara.

 

El mas Comas,  i el mas Ridor de Santpedor , i el  mas Dalmau de Rajadell,  pertanyen a la mateixa família, i  conformaven un dels patrimonis més importants dels Bages, amb una gran  superfície de terres cultivables i boscos.


Santpedor no disposa d’un Catàleg de Masies, ni tampoc d’un Catàleg de Patrimoni,  recordar que la era nadiu d’aquesta Vila , l’ ISIDRE LLUSSÀ i CASANOVAS (Santpedor 1791- Santpedor 1809), i en els nostres dies Josep Guardiola i Sala (Santpedor, Bages, 18 de gener de 1971), el  Josep Guardiola i Sala (Santpedor, Bages, 18 de gener de 1971), dóna a aquesta incúria administrativa una categoria quasi de sacrilegi, oi?.


Cuideu-vos molt, els que assumien el deure i l’obligació de fer-ho, NO SON BONA GENT.