dissabte, 8 de maig del 2021

SANT JORDI DE LA LLAVINERA. SANT PERE SALLAVINERA. L’ANOIA SOBIRANA.

 

L’Assumpta Figueras Viñas  publica una fotografia de la façana de l'església del nucli de la Llavinera ,advocada a  Sant Jordi,  situada, a l'oest del terme municipal de Sant Pere Sallavinera , a la comarca de l’Anoia sobirana.




Llegia que està  documentada des de l'any 1626.


 Es tracta d'un edifici de planta rectangular amb la coberta en volta de creueria per l'interior i l'exterior de teula a doble vessant.


A la zona del presbiteri en destaca la pintura mural amb la figura escultòrica de Sant Jordi a la part central. A la banda esquerra hi ha representada la decapitació de Sant Jordi l'any 303 durant les persecucions cristianes de l'Emperador Dioclecià i a la dreta Sant Jordi i el drac i a la part superior la Verge de Montserrat flanquejada per dos àngels. Aquesta pintura fou realitzada l'any 1943 per Mossèn Jacint Costa i restaurades l'any 1995 per Josep i Joan Musach.

http://www.pintorrestauradormusach.com/ca/empresa/historia




 Fotografia.  Jordi Contijoch Boada. Vista interior de l'església.

També es conserven dues figures de guix, ambdues encarregades per veïns del nucli: Sant Josep, per Josep de Cal Torra i Sant Antonia, per Ton de la Casanova i datades de principis del segle XX.


La façana principal de l'església, de pedra irregular i argamassa, es troba situada a llevant. La porta d'accés està emmarcada amb brancals de pedra ben escairats coronada per una llinda plana. Sobre el portal hi ha un petit òcul. La façana està coronada a la part central per un campanar d'espardenya d'una sola obertura amb una campana de bronze.


L’edifici  fou  completament modificat  en la restauració efectuada a darreries  del segle XX – sembla que duta a terme de forma anònima, tota vegada que no s’esmenta qui en fou l’autor, ni el promotor. Ah!, que això és el REINO DE  ESPAÑA, perdó, perdó,…


Sou pregats de fer-nos arribar  dades,  nom, cognoms, lloc i data de naixement i traspàs del promotor i de l’autor a l’email castellardiari@gmail.com


Catalunya us ho agrairà.