dimarts, 7 de juny del 2022

ESCOLA DEL PONT DE MOLINS. L’EMPORDÀ SOBIRÀ. EDIFICIS ESCOLARS ANTERIORS A LA DICTADURA FRANQUISTA

 

El Joan Dalmau Juscafresa m’enviava fotografies de l’escola del CEIP Tramuntana del Pont de Molins a la comarca de l’Empordà sobirà.






Llegia a la fitxa del C.O.A.C Girona; Edifici de planta baixa. Construcció d'un cos rectangular amb coberta a doble vessant.


Façana de grans finestrals rectangulars i porta d'entrada, amb sòcol de pedra. Per la part posterior, obertures d'arc de mig punt donen pas a uns porxos.


Projecte Escola Nacional de l'arquitecte Isidre Bosch Batallé (Vilanna, Bescanó, 1875 - Girona, 1960 visat l'1 de juliol de 1933.


Construcció de 1936.


L'edifici actualment acull l'Escola de Pont de Molins (CEIP Tramuntana) que està integrada en la ZER Empordà (configurat per les escoles rurals de Fortià, Garrigàs i l'Armentera).


Com a tants i tants catalans – i àdhuc a les bones persones, d’arreu del mon -  el tema del català i les restriccions que es volen TORNAR a posar per al  seu ensenyament, a mi en té revoltat.

 https://www.vilaweb.cat/noticies/el-psc-soste-que-la-nova-llei-dona-compliment-a-la-sentencia-i-assegura-la-vehicularitat-del-castella/


Està clar que dels partits mal dits “ constitucionalistes”  no se’n pot esperar res de bo.  


A l’època del José Rodrigo y Villalpando, I marqués de la Comuerta (Zaragoza, 1668 – Madrid, 7 de diciembre de 1741), les instruccions eren “"...de manera que se consiga el efecto sin que se note el cuidado" , d’aleshores ençà però, els botxins “  a por ellos “;   s’han acostumat a fer les seves maleses  amb plena consciència de la seva immunitat.

 

Fa més de 300 anys que ho intenten sense èxit, confiem en que l’ Alexandre Deulofeu i Torres (l'Armentera, Alt Empordà, 1903 - Figueres, Alt Empordà, 1978) ho encerti, oi?


En la infinita  confiança en Déumaleeixo a tots aquells que persisteixen en la dèria de destruir Catalunya.