dimarts, 21 de juny del 2022

IN MEMORIAM. COOPERATIVA LA FAVORECEDORA .L’AIGUAFREDA QUE EL TEMPS D’ENDUGUÉ. EL VALLÈS ORIENTAL. [ ENCARA]

  

El Crisant Palau publica fotografies:
  “1930 -Façana de la Cooperativa 'La Favorecedora' amb un tricicle de repartiment  - Carretera de Ribes (N-152) cantonada carrer Mossèn Cinto Verdaguer2021 -


Llegia a :  https://patrimonicultural.diba.cat/element/la-cooperativa-la-favorecedora-obrera


La cooperativa obrera "La Favorecedora" va ser fundada l'any 1924 per un grup de veïns per a la compra-venta de productes de primera necessitat.


El primer president de l'entitat fou Jaume Sobrevias, constructor original dels Hostalets de Balenyà. La seu social estava situada al carrer del Pont, número 35.


A l'inici ja tenia 40 socis, que pagaven els productes amb llibretes de compres i la moneda social que s'emetia des de la cooperativa. 


L'any 1929 es va comprar el terreny de l'Era d'en Queló i el mestre d’obres Josep  Graner i Prat (Casserres, Berguedà, 1844-1930) hi projectà un nou edifici per l'entitat.


Va ser el mateix Jaume Sobrevias el paleta encarregat de construir-la.


En els anys posteriors a la victòria dels sediciosos feixistes contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República , “ els anys de la fam “ ,  principalment entre 1945 i 1950, la cooperativa va viure un període de creixement, gràcies a l'augment demogràfic que tingué el poble. Tanmateix  però,  al cap de pocs anys començà el declivi de l'entitat, ja que alhora que  els preus no eren competitius i l'activitat tenia pèrdues econòmiques,  l’augment demogràfic havia comportat  un “ debilitament social”.


L’Isidre Camprubí Canss, em deixava un comentari ; i a la sala de dalt, feien ball per les lledànies... , la colla dels "wikingos" la vàrem organitzar un any amb l’orquestra "La Centellenca"


 L'any 1963 va liquidar-se la societat i van vendre a Joan Horta, de Barcelona, la finca de la cooperativa.


Malgrat el preu desorbitat dels combustibles, els embussos provocats per la mancança de vies de trànsit, conseqüència directa de la manca d’inversió del REINO, feu els possibles per visitar Catalunya aquest estiu, tot fa pensar que venen temps de MOLTA misèria.