diumenge, 22 d’octubre del 2023

CAPELLA ROMÀNICA DE SANT GENÍS DE PLEGAMANS AL CENTRE RESIDENCIAL D'EDUCACIÓ INTENSIVA ELS CASTANYERS.
















Aprofitava una llambregada de sol per arribar-me en companyia de la meva esposa, Maria Jesús Lorente Ruiz, fins a l’antic terme de Palau de Plegamans, anàvem a la recerca d’una imatge, la de la capella romànica de Sant Genis.

Algues dades del lloc :
El castell o casa forta de Plegamans centrava la quadra de Plegamans; l'actual edifici té el seu origen al s XIV, però sofrí posteriorment diverses restauracions. . Al s XV n'eren senyors els Vilatorta. Passà als Gualbes i als Clariana (Miquel de Clariana rebé el 1693 el comtat de
Plegamans, títol que aviat fou canviat pel de comtat de Múnter) i als seus successors, els Sentmenat, que en tingueren la possessió fins el 1931

La parròquia de Sant Genís, que centrava una població disseminada, fou consagrada el 1121.

Edifici rectangular d'estil romànic, petit (8 X 5 metres), d'un sol espai i una sola planta. A la façana principal, porta d'arc rodó i un petit campanar.

El que es veu ara és una petita part del que va ser una església més gran, que es va cremar durant la Guerra Civil; els fonaments de la qual estan soterrats i no es veuen.
L’única referència que tenia era que estava dins del “Centre Educatiu Els Castanyers”.

Varem pujar fins a la casa fortificada i/o Castell, i des de dalt vaig girar a l’esquerra, una vegada més seguia la meva intuïció, feia el primer trencall a la dreta , i entrava dins del recinte del “Centre Educatiu Els Castanyers”.

L’ermita de Sant Genis està en una petita elevació del terreny, l’estat general de conservació de l’edifici – malgrat fer-se servir avui per usos no religiosos – és força correcte.

Recollia algunes imatges, com ho faria posteriorment amb el Castell. D’aquest darrer edifici he trobat imatges del Fons Salvany, i amic lectors m’agradaria trobar-ne alguna de Sant Genis abans de l’any 1.936.

Just en acabar de fer les fotografies, començava novament la pluja.

© Antonio Mora Vergés