dilluns, 9 d’octubre del 2023

IN MEMORIAM. ESCOLA DE VIMBODI ANTERIOR A LA DICTADURA FRANQUISTA. LA CONCA DE BARBERÀ

 

Fa anys que fem recerca dels edificis escolars anteriors i/o coetanis a la dictadura franquista, i malgrat haver-ne “ recuperat “ un bon nombre, tenim consciencia de que en manquen molts encara. 

Cal recordar que l’educació va ser segregada fins a dates relativament recents, per tant, escoles de nenes, escoles de nens, en algun moment més escoles religioses que “civils”, publiques i privades, i en indrets aïllats “ mestres de sequer “ que ensenyaven les primeres lletres, tot sense oblidar vicaris i rectors, que exercien l’ensenyament fins a l’extrem d’anomenar “ escolà”, no tant sols al que anava a escola, sinó al que ajudava en les celebracions litúrgiques.

 Trobava una fotografia de l’ Arxiu Comarcal de la Conca Barberà, “imatge de mitjans del segle passat de la façana de l'edifici de l'escola de Vimbodí”.



 Vimbodi, ara Vimbodí i Poblet és un municipi de la comarca de la Conca de Barberà, limítrof amb les Garrigues.

Quan al topònim llegia; Vimbodí, en la documentació antiga Abimbudi (segle. XII), antropònim aràbic.

Poblet, en la documentació antiga Pobled (segle XI), a partir del llatí POPULETU (M) ‘lloc d’àlbers, pollancreda’

El sostre demogràfic s’assolia al cens de 1887 amb 1916 ànimes, i es tancava l’any 2022 amb 884 habitants de dret, la caiguda demogràfica d’un 53,86% , només s’explica per la incúria de les administracions amb les activitats agrícoles i ramaderes.

Ajudeu-nos en la nostra recerca, esperem les vostres imatges i dades a l’email castellardiari@gmail.com

Catalunya us ho agrairà

   A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia.