diumenge, 22 d’octubre del 2023

SANTUARI DE LA MAREDEDÉU DE LA SALUT. SABADELL. VALLÈS OCCIDENTAL.

 

Llegia que l’any 1882 es va inaugurar el Santuari de la Marededéu de Salut , obra de Miquel Pascual i Tintorer (San Feliú de Llobregat, Barcelona, 1849 - Barcelona, 1916) . Aquest mateix arquitecte fou l’autor. de l’esvelt campanar modernista, bastit l’any 1907.

 


Després de la destrucció soferta  en els dies foscos que seguien a l’alçament del militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República, el temple fou reconstruït per Francesc Folguera Grassi, Barcelona, 1891 - ibídem, 1960) , entre els anys 1939 i 1940,

 


El pintor sabadellenc Antoni Vila Arrufat (Sabadell, Vallés Occidental, 20 d’octubre de 1894 - Barcelona, 18 de setembre de 1989) fou l’artífex de la decoració mural i dels vitralls de l’interior del santuari un cop estigué reconstruït.


Aquests treballs es van fer en dues etapes: entre el 1944 i el 1952 les pintures al fresc del presbiteri, volt absidal i absis, i la part alta dels murs de la nau principal i, entre els anys 1958 i 1962, els quatre murals a l’oli de la nau central, tot plegat amb escenes d’art sacre i sobre la història del santuari.

 Que la Marededéu   i  Sant Antoni de la Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  kurds,   gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits, saami, nenet, amazics, libis, ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

 A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia.