dilluns, 23 d’octubre del 2023

IN MEMORIAM. MAS LA MORENETA I LA SEVA CAPELLA ADVOCADA A LA MAREDEDÉU DE MONTSERRAT. MONTMELÓ. EL VALLÈS ORIENTAL

 

Llegia del Mas la Moreneta de Montmeló a Patrimoni Gencat; edifici aïllat de planta rectangular coberta a quatre vessants sobre un ràfec de dents de serra. És una obra bastida entre els anys 1945 i 1946 per servir de residència de l'industrial i banquer Francesc de Paula i Gambús Rusca (Barcelona, 1884 - Barcelona, 1 d'agost de 1966)  .

 


Consta de planta baixa i dos pisos amb una distribució regular de les obertures. La gran majoria són de llinda plana amb ampit motllurat a excepció d'un conjunt de finestres de la segona planta que són d'arc de mig punt. Són un total de 9 i estan unides amb un ampit motllurat corregut. Sobre el portal de pedra de llinda plana s'hi situa un balcó protegit amb una barana de ferro forjat. Adossada a migdia hi ha una galeria formada per arcs de mig punt amb una terrassa a sobre protegida per una barana d'obra amb gelosia de peces ceràmiques. Hi destaquen les xemeneies de la teulada, que són de planta rectangular amb coberta a quatre vessants, amb dos tubs de sortida de fums sobre el carener.

https://www.raco.cat/index.php/CuadernosArquitectura/article/view/106616/161986

A l'interior hi havia una capella dedicada a la verge de Montserrat decorada amb pintures de Antoni Vila y Arrufat​ (Sabadell, Vallés Occidental, 20 de octubre de 1894 - Barcelona, 18 de septiembre de 1989) t, que es troben actualment a l'església de  Montmeló, advocada a l'Assumpció de la  Marededéu, mal dita Santa Maria. 

https://repositori.uji.es/xmlui/handle/10234/198783



L’arquitecte fou Josep M Segarra Solsona,. (1907-....), ens agradarà tenir noticies de lloc  i data de naixement i traspàs a l’email castellardiari@gmail.com

Durant un temps passà a ser casa de colònies. Fou abandonada l'any 1977 i adquirida posteriorment pel RACC per a la construcció del Circuit de Velocitat de Catalunya. Després d'un procés de rehabilitació, l'any 1994 va passar a albergar les oficines del Circuit.

https://www.entradasmontmelo.com/circuit-de-barcelona-catalunya,6.html

Quan al topònim Montmeló,  'turó dels teixons'  ens fa evocar un temps que malgrat ens pots semblar llunyà, atès que el cens de població de l’any 1960 era només de 1366 ànimes, no ho és tant, oi?.

Ens queda feina per identificar masies a Montmeló, sou pregats d’ajudar-nos a l’email castellardiari@gmail.com

Vista general d'una masia entre Montmeló i Montornès

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/1901/rec/16

Vista general d'una masia entre Montmeló i Montornès

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/2145/rec/17

Façana amb rellotge de sol d'una masia de Montmeló i nens a l'era

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/2145/rec/17

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/2145/rec/17

Façana amb rellotge de sol d'una masia de Montmeló i gent a l'era

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/1707/rec/5

Façana de La Casa Gran

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/2099/rec/10

Façana amb rellotge de sol de l'Hostal del Tren o Can Roig

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/5841/rec/7

Façana d'una masia entre Montmeló i Montornès

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/2047/rec/9


Continua dissortadament “ la monotonia criminal”  arreu del mon.

Jesús perdonava a Sant Pere que el negués fins a tres vegades la nit en que el detenien,  tenim entre nosaltres, “ conreadors de l’odi, contra Catalunya i el catalans “,     alguns amb vestit talar. Qui tingui orelles per escoltar, que escolti!!! 

Que la Marededéu  i  Sant Antoni de la Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  armenis,   amazics ,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos,  jueus,   africans , sud-americans ,  afganesos, inuits,   saharauis  ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!

 A qui no es cansa de pregar, Déu li fa gràcia.